Nieuwsbrief 8/23 - 05/09/23
De start van de herfst
Stilaan komt de herfst er weer aan en vaak duiken dan verkoudheden op.
Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en bijholten die wordt veroorzaakt door een virus. De slijmvliezen worden dikker, gevoeliger en er wordt meer slijm aangemaakt. Hierdoor kan je je goed ziek voelen en klachten krijgen als een verstopte neus of loopneus, verlies van reuk, hoofdpijn, niezen, hoesten, keelpijn, heesheid, oorpijn en vermoeidheid.
Een medicijn om een verkoudheid te genezen bestaat niet gezien het een virus is. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om je verkoudheid te lijf te gaan.
Spoel je neus met een zoutwateroplossing. Zodoende komen de slijmen makkelijker los wat op zijn beurt voor opluchting zorgt en hoofdpijn kan verlichten.
Volstaat spoelen niet? Gebruik dan een neusspray met xylometazoline volgens het advies van je apotheker of huisarts. Hierdoor wordt het slijmvlies minder dik en kun je wat makkelijker door je neus ademen.
Hevige keelpijn, pijn bij het slikken en praten of hoesten? Probeer de keel dan vochtig te houden door veel water of thee met honing te drinken. Keelpastilles kunnen daarnaast ook voor verlichting zorgen. Er bestaan zelfs pastilles of sprays met een ontsmettende en pijnstillende werking. Vraag aan je apotheker welke pastille of spray je het best kiest en hoe je die gebruikt.
Een droge hoest of een slijmhoest? Het zijn beiden natuurlijke reacties van je lichaam om ervoor te zorgen dat de luchtwegen en longen schoon blijven. Tijdens het hoesten wordt er nl. vanuit de longen lucht of ander irriterend materiaal met enorme kracht naar buiten gestoten. Je hoest stoppen? Geen probleem. Want voor elke hoest hebben we een siroop.
Wanneer je huisarts je platte rust voorschrijft dan volg je zijn/haar orders maar best op. Je lichaam heeft alle energie immers broodnodig om het virus te bestrijden. Probeer voldoende te rusten en kruip op tijd onder de wol.
Zorg voor de nodige hygiëne. Was regelmatig je handen en gebruik enkel papieren zakdoekjes die je meteen kan weggooien om te vermijden dat je anderen aansteekt.
Rook zeker niet tijdens je verkoudheid. Je slijmvliezen zijn al geïrriteerd en roken maakt dit alleen maar erger of zorgt ervoor dat je klachten langer aanhouden. Bovendien verlaagt het je weerstand.
Toch een duwtje in de rug nodig? Dan kan een vitaminesupplement voor de weerstand een oplossing bieden.
Last van acné
Last van acne of langdurige onzuiverheden? Dan ben je niet alleen.
Acne is immers de meest voorkomende huidaandoening bij jongeren rond de leeftijd van 15 jaar. De aandoening kan echter ook langer aanhouden en op elke leeftijd voorkomen; zowel bij mannen als bij vrouwen. Het komt voornamelijk voor op het gezicht, de rug en de schouders.
De boosdoeners zijn verstopte of ontstoken talgklieren. Door hormoonveranderingen of bepaalde geneesmiddelen kunnen ze meer talg (een vettige substantie) aanmaken.
Hierdoor worden de poriën (de uitgang van de kliertjes) op hun beurt wijder en verdikken ze waardoor het talg zich opstapelt. De talgklieren raken op hun beurt verstopt met dode huidcellen, talg en bacteriën. Talgophopingen die we kennen als mee-eters of comedonen. Door de opgehoopte talg kunnen bacteriën zich bovendien vermenigvuldigen totdat het haarzakje openscheurt en vervolgens een ontsteking veroorzaakt, met als gevolg pukkels en puistjes.
Acne komt in verschillende vormen voor. Wij zetten de belangrijkste types voor je op een rijtje en geven je enkele tips om er mee om te gaan.
Er zijn 6 soorten acne:
1. Mee-eters of comedonen; open comedonen of zwarte punten bij wijde, openstaande poriën en gesloten comedonen of witte punten wanneer de uitgang van de porie verstopt is met talg en dode huidcellen.
2. Witkopjes: deze lijken op mee-eters, maar zijn vaak wit (vandaar de naam).
3. Papels: rode bobbels op de huid die ontstaan door een ontsteking van een haarzakje en behoorlijk pijnlijk kunnen zijn.
4. Puisten: een rode, pijnlijke zwelling op de huid waar een gele puskop op ontstaat. Een steenpuist ontstaat door een ontstoken talgklier.
5. Noduli: grote harde knobbels die zich onder het huidoppervlak ophopen en pijnlijk kunnen zijn.
6. Cysten: deze kunnen zeer pijnlijk zijn. Ze lijken op steenpuisten onder de huid en omdat ze diep in de huid zitten, is het risico op littekens het grootst.
Vermijd te allen tijde om aan puistjes te prutsen en behoed je zo voor grotere infecties alsook voor littekens.
Voorzie je huid daarentegen dagelijks van een goede gezichtsverzorging die je huid soepel houdt alsook je poriën reinigt waardoor deze minder makkelijk verstopt raken. Volg hierbij onderstaande stappen:
1. Reinig je huid 's morgens en 's avonds om je poriën schoon te houden.
2. Hydrateer je huid 's morgens en 's avonds met een gezichtsverzorging voor een onzuivere huid.
3. Pak je puistjes gericht aan door te kiezen voor verzorgingsproducten die je lokaal aanbrengt.
Vergeet naast je dagelijkse verzorging geen geschikt zonnebrandmiddel te voorzien. En check ook je make-up.
Veel make-up producten bevatten immers vetten die kunnen bijdragen tot talgophopingen. Gebruik make-up op waterbasis of natuurlijke make-up (op basis van mineralen). Deze zorgt ervoor dat je geen last hebt van mee-eters, acne, een droge huid of andere problemen.
And last but not least ... wrijf zeker niet in je gezicht en pas op bij het scheren. Huidirritatie zorgt tenslotte voor meer puistjes.
Meer info? Kom gerust langs voor meer advies.
Griepvaccinatie
Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die elke winter ongeveer 1 op de 10 mensen treft. Meestal genees je hier na enkele dagen zelf van maar een jaarlijkse griepvaccinatie is toch geen overbodige luxe. Bij sommige personen kan de griep immers ernstige gevolgen hebben. 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een aandoening aan longen, hart, lever of nieren laten zich daarom best ieder jaar vaccineren.
Griep wordt veroorzaakt door het influenza- of griepvirus. Er zijn verschillende grieptypes en elk jaar circuleert er meer dan één type. Omdat de circulerende virustypes jaarlijks veranderen, kan je elk jaar opnieuw griep krijgen. Symptomen ervan zijn: droge hoest, hoofdpijn, keelpijn, koorts, koude rillingen, spierpijn en moeheid. Klachten die enkele dagen tot een week kunnen aanhouden. Daarbovenop kan het weken duren vooraleer je je weer helemaal beter voelt.
Het virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Andere mensen kunnen deze druppeltjes inademen en zo besmet worden. Ook via de handen en voorwerpen kan het virus worden overgedragen. Griep is besmettelijk vanaf 1 dag voor tot 5 of 6 dagen na het begin van de symptomen.
Het griepseizoen duurt gemiddeld 8 tot 12 weken en vindt meestal ergens tussen eind november en maart plaats. De beste periode om je te laten vaccineren is vanaf midden oktober omdat het vaccin pas bescherming biedt vanaf 2 weken na de prik. Het beschermt je zo'n 6 maanden.
Het griepvaccin is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen voor:
- Personen van 65 jaar en ouder
- Personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, bv. in een woonzorgcentrum
- Personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen:
- longaandoeningen
- leveraandoeningen
- metabole aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2
- hartaandoeningen
- neurologische aandoeningen en ernstige psychische aandoeningen zoals dementie
- bepaalde zeldzame ziekten (waaronder het syndroom van Down)
- Alle personen met immuunstoornissen en hun gezinsleden
- Zwangere vrouwen
- Personen met obesitas (BMI > 40)
- Alle personen die in de zorgsector werken, in en buiten zorginstellingen
- Personen die samenwonen met kinderen jonger dan 6 maanden waarvan de moeder niet gevaccineerd is tijdens de zwangerschap
-
Bron: laatjevaccineren.be