Nieuwsbrief 9/23 - 12/10/23
Last van haaruitval?
Last van haaruitval, dunner wordend haar of kaalheid? Geen paniek, per dag verliezen we gemiddeld 50 tot 100 haren. Gezien er steeds nieuwe haren terug groeien merk je hier echter niets van. Verlies je niettemin ineens hele plukken of word je haar merkbaar dunner? Dan heb je misschien wel last van haaruitval.
Wanneer het aantal haren dat uitvalt groter is dan het aantal haren dat terug groeit, is er sprake van haaruitval. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben. Haaruitval is er in diverse vormen en kan verschillende oorzaken hebben.
De 5 meest voorkomende oorzaken van haaruitval:
- Verandering van de seizoenen. Seizoensgebonden haaruitval is een natuurlijk fenomeen. Normaliter zit 90% van je haren in de groeifase en de overige 10% in de telogene fase of de fase waarin het haar gaat uitvallen. Tijdens deze periode bevindt een groter percentage van de haren zich echter in de telogene fase. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk.
- Ouderdom. Geleidelijk haarverlies kan ook te wijten zijn aan ouder worden. Hoe ouder we worden, hoe dunner, korter en lichter van kleur onze nieuwe haren worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo is de mate waarin je haar verliest vaak genetisch bepaald. Ook speelt de haargroeicyclus een belangrijke rol. Naarmate het ouder worden, kan de duur van de groeifase korter worden of kunnen haarfollikels krimpen waardoor het haar stapsgewijs dunner wordt. Gaandeweg sterven er ook meer haarzakjes af waardoor er geen nieuw haar meer aangemaakt wordt.
- Hormonen. Wanneer je zwanger bent of in de overgang komt, kun je last hebben van haaruitval. Hormoonwisselingen zijn namelijk van invloed op de haargroeicyclus.
- Vitaminetekort. Het is erg belangrijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen waarbij vitamine B en het element silicium een grote rol spelen.
- Stress. Het stresshormoon cortisol heeft een grote invloed op de regulering van de haarfollikels of haarzakjes. Wanneer er hoge hoeveelheden cortisol in het lichaam zijn (bv. bij stress) kan dat de groei van follikels bemoeilijken. De groei blijft langer in de rustfase hangen waardoor het haar niet meer groeit en de kans op haaruitval groter is.
Wij geven je alvast enkele tips om haaruitval te beperken en te voorkomen:
- Vitaminen. Studies hebben aangetoond dat vitaminen helpen om je haaruitval te beperken. Enkele vitaminen en mineralen die je kunnen helpen zijn: vitamine B, vitamine E, silicium, keratine, zink en selenium.
- Essentiële oliën. Essentiële oliën kunnen helpen om haaruitval te beperken en de haargroei alsook de levensduur van het haar te bevorderen.
- Een gezonde levensstijl. Een studie heeft ook aangetoond dat een dieet van rauwe groenten en verse kruiden haaruitval kan verminderen. Groene groenten zijn immers een bron van ijzer, kalium, vitamine C en vitamine K. Zij zorgen er mee voor dat de haarcellen actief blijven en goed functioneren. Eet dus voldoende spinazie, sla, broccoli en kool.
Zo kan jij genieten van een sterke, stralende en volle haardos!
Stress en burn-out
Dagdagelijks krijgt iedereen van ons wel te kampen met stress. Denk maar aan de ochtendrush waarbij je op tijd aan de schoolpoort moet staan, de file naar je werk, ... .
Langdurige stress kan echter leiden tot een burn-out of tot overspanning en een "opgebrand" gevoel, concentratieproblemen, geheugenproblemen, irritatie en een laag zelfbeeld.
Het niet (h)erkennen van overmatige stress is het grootste gevaar voor de ontwikkeling van overspannenheid en burn-out. Iedereen reageert echter anders op stress. Bij de één zijn de klachten psychisch terwijl ze bij de ander van lichamelijke aard zijn of een combinatie van beiden. Daarnaast zijn er ook mensen die nergens last van hebben en onder langdurige stress perfect functioneren. Zij kunnen stress snel neutraliseren en zich goed terug opladen.
Bij overspanning herstelt men weer snel en komt men ook weer snel in balans indien de oorzaak weggenomen wordt. Bij burn-out blijven de verschijnselen echter en kan men de balans niet terugvinden. Een burn-out is meestal het gevolg van een opeenstapeling van stressoren en frustraties over een lange termijn, meestal zelfs over jaren.
Typische kenmerken van een burn-out zijn: vermoeidheid, slapeloosheid, lichamelijke pijn, verteringsproblemen en slechte eetlust, vatbaarder voor ziektes en het ervaren van stress.
Een burn-out kan iedereen overkomen. De kans is echter groter bij mensen met bepaalde karaktereigenschappen als: perfectionisme, groot verantwoordelijkheidsgevoel, de lat altijd hoog leggen, weinig of minder zelfvertrouwen, ja-knikkers, ... .
De duur van een burn-out verschilt per persoon. Bij de een duurt het enkele maanden terwijl het bij de ander meer dan een jaar duurt. Doorgaans geldt wel: hoe langer je over je grenzen gegaan bent, hoe langer je herstel zal duren.
Er is geen algemene behandelingsmethode maar stressmanagement, medicatie en/of psychotherapie bieden zeker hulp. Rust is vooral van groot belang net als een evaluatie en herziening van de werkomstandigheden tezamen met de levensstijl.
Supplementen met Acetyl-L-carnitine, extract van Rhodiola rosea, co-enzyme Q en vitamine B geven je echter zeker een flinke steun in de rug.
Weerbaarheid: vitamine D-tekort
Voel je je vaak moe en heb je geen energie? Heb je daarnaast ook spier- en gewrichtspijn? Dan zou je weleens een vitamine D-tekort kunnen hebben.
Met de dalende temperaturen en de dagen die alsmaar korter worden is het immers moeilijk om voldoende zon en de bijhorende vitamine D op te doen.
Zonlicht is nl. de belangrijkste bron van vitamine D. Onder invloed van zonlicht in de huid kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken. Daarnaast zit vitamine D ook in eten: vooral in vette vis en met wat lagere gehaltes in vlees en nieren. Ook wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Vitamine D heeft verschillende functies in het lichaam:
- Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Hierdoor zorgt het voor stevige botten en tanden.
- Het is nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen.
- Het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie.
- Het is van belang voor een goede werking van het immuunsysteem.
De meeste mensen maken zelf voldoende vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Doet je lichaam dat niet dan is er sprake van een vitamine D-tekort.
Dit herken je onder andere aan:
- Vermoeidheid en een tekort aan energie
- Spier- en gewrichtspijn
- Zwakkere botten
- Overgevoelig en bloedend tandvlees
- Terugkerende verkoudheid
- Angstaanvallen
Hoe los je het vitamine D-tekort op?
Hoeveel vitamine D wordt aangemaakt, verschilt per persoon. Dit heeft vooral te maken met je leeftijd, het seizoen en je huidskleur.
Jonge kinderen, vrouwen na de menopauze, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangeren hebben echter meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen. Voor hen geldt het advies om een supplement te nemen om zo aan voldoende vitamine D te komen.