Nieuwsbrief 10/23 – 09/11/23
Samen sterk doorheen de winter
Met de dagen die alsmaar korter worden en de winter die in zicht is, is een goede immuniteit ontzettend belangrijk. Met een verlaagde immuniteit ben je immers vatbaarder voor vervelende en aanslepende winterkwaaltjes. Op tijd je immuniteit versterken is dus de boodschap maar hoe begin je hieraan?
Wij geven je enkele tips om de winter gezond door te komen:
- Zorg voor een goede darmflora d.m.v. van gezonde voeding. 80% van de afweermechanismen en gezonde bacteriën die je natuurlijke immuniteit bepalen, bevinden zich nl. in de darmen! Gezonde voeding is m.a.w. een hoofdrolspeler om je natuurlijke immuniteit in topvorm te houden. Denk hierbij aan natuurlijke voeding met veel plantaardige componenten (groenten, fruit, noten, ...) seafood (vis, schaal- en schelpdieren, wieren, ...), eieren en gevogelte.
- Versterk je immuniteit d.m.v. voedingssupplementen. Supplementen kunnen je immuunsysteem bevorderen voor zover je voor immuniteitsvriendelijke vitamines, mineralen en antioxidanten kiest.
- Beweeg! Zoek ondanks de koude de frisse buitenlucht op. Zodoende versterk je je immuniteit. Slaap daarnaast ook +/- 8 uur.
- Voelt je huid schraal aan? Wees dan voorzichtig met zowel koude droge lucht als met warme droge lucht indien je je huid zacht wil houden. Door de droogte is het extra belangrijk om je huid goed gehydrateerd te houden. Gebruik daarom een rijke en hydraterende crème.
- Zelfs in de winter blijft voldoende drinken onmisbaar. Dit om de gevolgen van de droge lucht van de verwarming alsook het feit dat ons lichaam harder moet werken om warm te blijven te compenseren.
- Tijdens de koude wintermaanden krijgt je huid het zwaar te verduren gezien je huid de eerste verdedigingslinie is. Door je huid goed te hydrateren en te beschermen kan ze haar beschermende barrièrefunctie blijven uitvoeren. Zo bescherm je je huid tegen roodheid, een trekkerig gevoel en droogheid en beschermt je huid je op haar beurt tegen infecties en andere winterkwaaltjes.
Artrose en gewrichtspijnen
Artrose is een chronische aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten vermindert. In de volksmond wordt het ook wel gewrichtsslijtage genoemd.
Het kraakbeen wordt alsmaar dunner en minder soepel. Stapsgewijs verdunt de kraakbeenlaag om tenslotte helemaal te verdwijnen. Kraakbeen dat normaliter als een soort schokdemper werkt en de gewrichten soepel over elkaar laat bewegen. Bij artrose schuren de gewrichten echter over elkaar waardoor je pijn voelt bij het bewegen. Het gewricht wordt ook meer belast waardoor er op korte termijn een chronische ontsteking ontstaat met vochtophoping in het gewricht en zelfs misvormingen van het bot tot gevolg.
Artrose kan alle gewrichten aantasten maar wordt het minst goed verdragen ter hoogte van de heupen en kniëen omdat deze gewrichten dagdagelijks het meest belast worden.
Meestal ontstaat artrose zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak zoals bij veroudering. Ze wordt dan primaire artrose genoemd. Hierbij is er een zekere genetische of erfelijke aanleg. Artrose die veroorzaakt wordt door een onderliggende oorzaak zoals na een ongeluk of door een aangeboren scheefstand wordt secundaire artrose genoemd.
Symptomen van artrose zijn bv. pijn tijdens het bewegen van de gewrichten. Ook stijfheid of een stram gevoel vooral na een periode van rust, zoals 's morgens, is één van de symptomen van artrose. Andere typische kenmerken zijn een krakend gevoel bij bewegen, zwelling of vochtophoping in het gewricht, bewegingsbeperking, misvorming en standsverandering van het gewricht.
Voldoende bewegen zou moeten helpen te voorkomen dat artrose zich verder ontwikkelt. Bewegen en vaak aan sport doen beschermt nl. de gewrichten door de spieren eromheen te versterken en soepel te houden. En omdat sterkere spieren voor meer steun zorgen, neemt de pijn af.
Er bestaan verschillende soorten behandelingen die de pijn, stijfheid en ontstekingen kunnen afremmen. Soms door middel van medicijnen (verlichting d.m.v. paracetamol of NSAID's zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac) of voedingssupplementen. Injecties met hyaluronzuur of cortisone worden ook toegepast. And last but not least een operatie waarbij het versleten gewricht vervangen wordt door een kunstgewricht.
Een genezing van artrose is helaas niet mogelijk.
Incontinentie: een veelvoorkomend probleem
Ondanks dat incontinentie of onvrijwillig verlies van urine een veelvoorkomend probleem is, is het vandaag de dag nog steeds een taboe. Of je nu een man of een vrouw bent, jong of oud, iedereen kan ermee te maken krijgen. Het is m.a.w. niets om je voor te schamen.
Er bestaan verschillende soorten incontinentie met elk hun eigen kenmerken, oorzaken en behandeling. Een aantal ervan treden slechts tijdelijk op, anderen zijn van blijvende aard. Een enkele keer komen ze ook samen voor. In dat geval wordt de meest storende vorm eerst behandeld.
Wij lichten de 2 grootste soorten alvast toe:
- Stress- of inspanningsincontinentie. Bij stress- of inspanningsincontinentie verlies je kleine beetjes urine bij het bewegen, bukken, tillen, niezen, hoesten of andere inspanningen wanneer de druk in je buikholte ongewild verhoogd wordt. Deze vorm wordt meestal veroorzaakt door een verslapping van de bekkenbodemspieren of een minder sterke blaashals. Iets waar vrouwen vaak last van hebben bij een zwangerschap of bevalling net als aan het begin van de overgang. Maar het komt net zo goed bij mannen voor.
- Aandrangincontinentie. Bij 'urge- of aandrangincontinentie' moet je heel vaak plots plassen. Een gevoel dat optreedt omdat de blaaswand onwillekeurig samentrekt waardoor de blaas begint te lekken. Op het moment dat je de aandrang voelt, verlaat de urine de blaas al. De hoeveelheid urine varieert hierbij van een paar druppels tot de hele blaasinhoud. Soms ook 's nachts. Het komt zowel bij vrouwen en mannen voor. Mogelijke oorzaken van 'urge-incontinentie' zijn een urineweginfectie, een overactieve blaas of een neurologische aandoening, bv. dementie.
Krijg je last van incontinentie? Dan is het sowieso verstandig om naar je huisarts te gaan. O.b.v. het type incontinentie, de frequentie en de ernst ervan kan hij/zij vervolgens een diagnose stellen. In sommige gevallen is incontinentie (deels) te behandelen met oefeningen, medicatie of een operatie. Je huisarts kan er ook voor kiezen om je door te sturen naar een specialist voor verder onderzoek of een eventuele behandeling.
Vandaag de dag bestaat er voor elke vorm van incontinentie gelukkig passend incontinentiemateriaal. Welk materiaal geschikt is, ligt vnl. aan de hoeveelheid urine die je verliest. Voor een lichte vorm van incontinentie bestaat er incontinentiemateriaal in de vorm van inlegkruisjes. Wanneer je meer urine verliest, heb je wellicht incontinentiemateriaal in de vorm van een broekje nodig.