Jaarlijks kleurt maart blauw met lintjes. Dikkedarmkanker is één van de meest voorkomende kankers in ons land. Bij dikkedarmkanker heb je in een vroege fase geen merkbare klachten. Daarom is het een stille doder. Ieder jaar zijn er 7 keer meer overlijdens van dikkedarmkanker dan van verkeersongevallen. Nochtans zouden veel overlijdens kunnen worden vermeden dankzij vroegtijdige screening. Screening redt dus levens, en gelukkig bestaat er een snelle en simpele test.
Poliepen
Dikkedarmkanker ontwikkelt zich geleidelijk in de dikke darm of het rectum, meestal uit kleine bultjes, poliepen genaamd. Voordat een poliep zich tot kanker ontwikkelt, kunnen meerdere jaren voorbijgaan waarin zich geen bijzondere symptomen voordoen.
Wat zijn de alarmsignalen?
Symptomen treden pas op in een gevorderd stadium en kunnen worden verward met andere ziekten: ontlasting met een andere consistentie of frequentie, anale bloedingen (donkerrode kleur), buikpijn, bloedarmoede of groot en onverklaard gewichtsverlies. Van deze symptomen moet anale bloeding, vooral als die terugkerend en aanhoudend is, een waarschuwing zijn dat je medische hulp moet zoeken.
De iFOBtest kan je thuis doen
Ben je tussen 50 en 74 jaar oud, dan voer je best elke 2 jaar een iFOBtest uit. Zo spoor je kleine hoeveelheden bloed in de stoelgang op. Vaak zijn die niet zichtbaar voor het blote oog. Je kan de test snel en eenvoudig uitvoeren bij je thuis. Neem een staal van je stoelgang en stuur dat op met de post, volgens de instructies in de gebruiksaanwijzing. Twee weken later ontvangt jouw huisarts al het resultaat.
Is je iFOBtest positief?
Een positieve test hoeft niet meteen te betekenen dat je dikkedarmkanker hebt. Vaak heeft bloed in de stoelgang een onschuldige oorzaak: een klein zweertje, gebruik van ontstekingsremmer... Een volledig onderzoek van je darmen (coloscopie) is aanbevolen om na te gaan of het toch een poliep of kanker is.
Coloscopie
Het onderzoek van de darmen wordt uitgevoerd onder lichte verdoving en doet geen pijn. Je zal je goed moeten voorbereiden op het onderzoek. Als de dikke darm niet voldoende is geledigd, kunnen microscopisch kleine poliepen nog ongedetecteerd blijven. Je apotheker kan jou advies geven wanneer hij of zij je het laxatief aflevert ter voorbereiding van het onderzoek.
Hoe verkrijg je een iFOBtest?
Vanaf 50 jaar tot en met 74 jaar word je om de twee jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het 'Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker'. Je ontvangt via de post een uitnodiging, met daarin een testkit. Meer informatie vind je in de bijsluiter.
Verminder het risico
Een gezonde levensstijl kan het risico op darmkanker beperken. Want hoewel deze kanker vaker voorkomt na de leeftijd van 50 jaar, kan hij al veel eerder optreden. Vergeet dus niet:
- Beweeg 30 minuten 2 tot 3 keer per week
- Beperk consumptie van rood vlees tot maximaal 500 gram per week
- Vermijd roken en overmatig alcoholgebruik
- Behoud een "gezond gewicht"
Opnieuw maakt vroegtijdig opsporen een wereld van verschil... die enkele minuten tijd voor de screening kunnen jouw leven redden!