Het tekenseizoen is begonnen

Hou je ervan om een wandeling te maken in het bos met dit mooie weer? Dan weet je vast wel dat je moet opletten voor teken in de lente én zomer! Verborgen in beboste gebieden en hoge grassen wachten ze tot je voorbij wandelt om zich vast te bijten.

De zon schijnt, het gras groeit en de teken bijten. De lente betekent het begin van het tekenseizoen. Hou je er ook van om de natuur in te trekken? Wees waakzaam, want die kleine beestjes kunnen bacteriën en virussen overbrengen op ons. 

Wat is een teek?

Teken zijn bloedzuigende parasieten die verwant zijn aan mijten en spinnen. Hun levenscyclus bestaat meestal uit een passief eistadium en drie actieve stadia: larve, nimf en adult. Voor de ontwikkeling naar een volgend stadium heeft de teek een bloedmaaltijd nodig. De volwassen schapenteek is enkele millimeters groot en is bruin-zwart van kleur. Larven zijn zeer klein en hebben zes poten, terwijl nimfen iets groter zijn en net zoals adulten acht poten hebben. Het lichaam van de teek is rond tot ovaal en is, van opzij gezien, plat. Volgezogen teken zijn bijna bolvormig.

Wat doe je bij een beet?

Tekenbeten zijn op zich niet zo erg, maar helaas kunnen teken besmettelijke ziektes overbrengen, zoals de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Heb je een tekenbeet, verwijder de teek dan zo snel mogelijk, dat beperkt het risico op infectie.

Een teek verwijderen doe je best door ze met een tekentang bij de kop zo dicht mogelijk tegen de huid vast te pakken, en ze in een rustige vloeiende beweging naar boven te trekken. Knijp ze niet plat, gebruik geen ontsmettingsmiddelen en draai er niet aan. Zo kan de teek braken. Wees tot een maand nadien waakzaam voor mogelijke ziektesymptomen. Merk je een rode ringvormige plek rond de gebeten plaats of ervaar je griepachtige symptomen, neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts. 

Hoe vermijd je een beet?

Draag bedekkende kledij en gesloten schoenen, blijf zoveel mogelijk op paden en gebruik een insectenwerend middel. Deze vind je bij de apotheek. Een tekenbeet uitsluiten is onmogelijk. Maak er daarom een gewoonte van om je lichaam te controleren nadat je in de natuur bent geweest. Vooral op plaatsen waar je huid warm, vochtig en dun is. Teken kunnen onder je kleren kruipen naar zo'n plekje. Was je kledij na een tocht uit op 60°C.

Gebeten? Meld de beet!

Sciensano, het Belgisch gezondheidsinstituut, volgt elk jaar het aantal tekenbeten op mensen in ons land op via zijn website (www.tekennet.sciensano.be) en de mobiele app 'TekenNet'. Ga naar de website of app en meld de beet. Uw deelname laat toe om de risicogebieden voor het oplopen van een tekenbeet in kaart te brengen, waardoor mensen beter aan actieve preventie kunnen doen. 

Wachtdienst
templates/lees.php