Alles wat je moet weten over windpokken

Bijna iedereen krijgt als kind windpokken, ook wel gekend als waterpokken. Het is over het algemeen een goedaardige ziekte die binnen een paar dagen tot een week vanzelf geneest. Het advies is: niet krabben!

Windpokken is een zeer besmettelijke, virale kinderziekte. De eerste symptomen lijken op die van een verkoudheid: hoest en lichte koorts, hoofdpijn en een loopneus. Eerst komen er kleine rode vlekjes op het gezicht, de buik, de borst en de rug en daarna over het hele lichaam. Deze vlekjes ontwikkelen zich tot kleine blaasjes met daarin een heldere (besmettelijke!) vloeistof. De blaasjes drogen op en vormen een korstje. Goed om te weten: de besmettelijke periode begint een paar dagen vooraleer de vlekjes verschijnen en eindigt als alle blaasjes korstjes hebben gevormd.

Wat moet je doen als er blaasjes verschijnen?

Om de jeuk te verzachten en te voorkomen dat de blaasjes geïnfecteerd raken, kan je apotheker een desinfecterende en/of verzachtende oplossing (Aderma Cytelium, Avène Cicalfate spray,..) aanraden, evenals een antihistaminicum (Fenistil, Cetirizine,..).

Aspirine en ontstekingsremmers (Nurofen, Brufen,..) worden afgeraden bij windpokken. Deze kunnen het risico op ernstige huidcomplicaties verhogen. Om koorts te verlichten is paracetamol (Perdolan, Dafalgan,..) de beste optie. Zorg ervoor dat je kind de juiste dosis inneemt en respecteer het minimale interval tussen de doses. Vraag raad aan je apotheker bij twijfels!

Niet medicamenteuze tips

  • Houd de vingernagels kort: dit vermindert het risico op infectie door krabben.
  • Zorg voor een goede hygiëne: laat je kind regelmatig zijn/haar handen wassen om infectie te voorkomen.
  • Geef je kind lauwwarme douches. Dep de huid na het douchen voorzichtig droog met een propere handdoek.
  • Verschoon regelmatig de luiers bij baby's.
  • Kies voor luchtige, comfortabele kleding.
  • Gebruik geen eosine!

Complicaties van windpokken zijn zeldzaam, maar komen wel voor. Maak je je zorgen om je kind, raadpleeg dan een arts. Kinderen met immunodeficiëntie, zwangere vrouwen en volwassenen die nog geen windpokken hebben gehad, moeten zo snel mogelijk een arts raadplegen als ze in contact komen met een besmet persoon.

Littekens voorkomen 

Wanneer de blaasjes uitgedroogd zijn en er korstjes worden gevormd, moet het goed verzorgd worden. Wil je littekens voorkomen dan smeer je de vlekjes best in met een littekenzalf (Cicalfate).

Vaccinatie

Er bestaat een vaccin tegen windpokken (Varilrix). De Hoge Gezondheidsraad beveelt geen algemene vaccinatie van kinderen aan omdat er onvoldoende gegevens zijn om dit te doen. Er is nog onvoldoende kennis over de beschermingsduur na vaccinatie. In België wordt de vaccinatie tegen windpokken daarom momenteel alleen geadviseerd voor specifieke risicogroepen -en personen. Er gebeurt veel onderzoek over die aspecten. De Hoge Gezondheidsraad volgt dit van nabij op. 

Thuisblijven

Mag je kind naar de opvang/ school gaan? Nee, zolang de blaasjes vochtig zijn, moet je kind thuisblijven. Zijn ze eenmaal uitgedroogd en je kind voelt zich fit, mag hij/zij terug naar de opvang/ school. 

Wachtdienst
templates/lees.php