Tips bij warm weer

Zeer warme dagen zijn niet zonder gevaar. De warmte kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom vertellen we jou graag welke voorzorgsmaatregelen jij kan nemen om problemen te voorkomen. 

Hoe afkoelen bij warm weer

Door aangepaste kleding te dragen kan je jezelf koel houden. Draag bijvoorbeeld een hoofddeksel en draag lichte, loszittende en lichtgekleurde kledij. 

Zoek koele plekken op. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Ga naar het bos of het park om een wandeling te maken. Of ga gezellig winkelen in een winkelcentrum.

Koel je lichaam af. Bewaar inspanningen voor de koelere momenten van de dag. Neem een lauwe douche, een voetbad of een frisse duik in het zwembad. Voor de ouderen kan je voor verfrissing zorgen met een waterspuit, een koele doek, een voetbad,... Voor baby's kan je dan weer waterspeelgoed of kleine zwembadjes gebruiken als verfrissing. Hou bij de risicogroepen ook zeker de algemene gezondheidstoestand (hydratatie, vermoeidheid en bloeddruk) in het oog. Bel 112 als nodig!

Koel je huis af. Zet de ramen open zodra het buiten koeler is dan binnen (let wel op inbraakrisico). Zorg voor een frisse slaapkamer en luchtig beddengoed. Ververs regelmatig de lakens. Geef je koel- en ventilatiesystemen een onderhoudsbeurt in de lente! Verplaats je naar een koelere plek buitenshuis indien je woning niet genoeg gekoeld is. Ga bijvoorbeeld naar een park, bibliotheek, kerk,...

Beschermen tegen de zon

We zien de zon graag komen maar vergeet niet dat we ons ook goed moeten beschermen daartegen. Smeer de huid regelmatig in met zonnecrème. Gebruik een hoge zonnefactor. Gebruik een hoofddeksel en zonnebril.

Eten en drinken bij warm weer

Te weinig drinken is samen met te warm weer één van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsproblemen. Dus drink meer water dan gewoonlijk, minstens 1.5 liter in rust. Kleurt je urine donker of plas je minder dan gewoonlijk? Dan drink je te weinig. Vermijd alcohol omdat je lichaam zo sneller vocht verliest. Vermijd ook gesuikerde dranken want dit neemt je lichaam minder snel op. 

Een kind heeft pas dorst wanneer het uitgedroogd is. Wacht dus niet tot dat moment en geef je kind regelmatig water, ook al vraagt je kind er niet achter. Vermijd te koude dranken om buikkrampen te voorkomen. Wees alert voor tekenen van uitdroging. Minder dan 4 natte luiers op 24 uur, een ongewone huidskleur, extreme slaperigheid of prikkelbaarheid, koorts, braken, diarree, hoofdpijn en ademhalingsmoeilijkheden zijn redenen om een arts te raadplegen. Moeders die borstvoeding geven moeten ook extra drinken en hun baby vaker aanleggen.

Eet lichte maaltijden die makkelijk te verteren zijn, dat vraagt minder energie van je lichaam. Eet ook voldoende fruit en groenten. Dit zijn extra vitaminen voor je lichaam.

Sporten in de hitte

Op erg warme dagen reageert je lichaam anders op sporten. Je natuurlijke vocht- en warmteregeling is uit balans. Wees slim en plan je sportactiviteiten als het wat koeler is of sport binnen. Start niet met intensief bewegen als je dit niet gewoon bent. Neem altijd voldoende water mee. Nuttig ook isotone dranken met extra zouten en mineralen (sportdranken). Zorg hier ook weer voor voldoende afkoeling en draag ventilerende sportkleding dat zweet doorlaat.

Chronisch ziek bij warm weer

Als je aan een chronische ziekte lijdt, ben je gevoeliger voor gezondheidsproblemen op erg warme dagen. De warmte ontregelt je lichaam. Bewaar uw medicatie op een koele, droge plek. Indien anders vermeldt op de bijsluiter.  De badkamer is geen goede plek om je medicatie te bewaren omdat het daar te vochtig is. Als je inkopen doet, ga dan laatst naar de apotheek zodat de medicijnen niet in een warme auto liggen. Of neem een koeltas mee. 

Laat voor je zorgen. Stel een lijst op van mensen die je kan contacteren op erg warme dagen. Vraag ook eens of ze een keertje extra willen langskomen. Trakteer hen dan misschien op een ijsje. 

Blijf zeker binnen op het warmste moment van de dag.

Hittekwaaltjes

Ben je verbrand door de zon? Koel de huid met natte doeken of een gebruik een after sun. Zijn het echt al blaren? Gebruik dan een goede laag Flamigel en prik de blaren zeker niet door. Blijf uit de zon zodat je huid kan herstellen en neem eventueel een paracetamol bij pijn.

Heb je in de zon gezeten en heb je last van hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid? Dan bestaat de kans dat je last hebt van een zonnesteek. Zoek een koele omgeving op en trek warme kledij uit. Leg koude kompressen of ijsblokjes in een zakje water op het lichaam. Last van bewustzijnsstoornissen of moeite met ademen? Bel 112!

Hitte-uitputting treedt vaak op bij hoge temperaturen in combinatie met zware inspanning. De lichaamstemperatuur stijgt. De mogelijke symptomen zijn veel zweten, hoofdpijn, duizeligheid, braken, spierkrampen en ernstige vermoeidheid. Als je zoiets ziet gebeuren, leg dan het slachtoffer neer in een koele omgeving uit de zon, laat het slachtoffer drinken maar niet te koud en koel eventueel de verkrampte spieren. Wordt de toestand hierna niet beter? Of is deze persoon suf, verward, ongecoördineerd of heeft de persoon last van evenwichtsstoornissen? Bel dan meteen 112! 

Wachtdienst
templates/lees.php