Wratten, een ongevaarlijk kwaad

Wratten, de doorgaans dikke, bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid komen veel voor bij kinderen en jongvolwassenen. Hoe krijg je wratten? Kan je ze voorkomen? En hoe kan je ze behandelen? We beantwoorden al je vragen in dit artikel.

Het goede nieuws is dat wratten eigenlijk geen kwaad kunnen maar ze kunnen wel hinderlijk en pijnlijk zijn. Je kan bijna overal wratten krijgen: op je handen, voeten, knieën, benen en onderarmen, maar ook op je gezicht. 

Hoe krijg je wratten? 

Wratten zijn besmettelijk. Je krijgt ze dus door contact met iemand die wratten heeft. Wratten op voetzolen krijg je vaak door op blote voeten te lopen in gemeenschappelijke ruimtes (kleedkamers, doucheruimten, het zwembad,..) waar je gemakkelijk in contact komt met geïnfecteerde huidschilfers van andere personen. Je kan het risico wel beperken door een goede hygiëne en het gebruik van een eigen handdoek. 

Moet je een wrat behandelen?

Bij 2 op de 3 patiënten verdwijnen de wratten vanzelf binnen de 2 jaar. Wratten op je hand, onder je nagels en op je voetzolen kunnen heel hardnekkig zijn. In principe is behandelen slechts nodig als ze hinderlijk of pijnlijk zijn maar vaak worden ze behandeld om cosmetische redenen. Probeer nooit om zelf een wrat weg te snijden want zo maak je nieuwe wondjes waarlangs je opnieuw besmet kan worden. 

Wratten behandelen is niet eenvoudig. Niet elke methode werkt goed voor iedereen. De resultaten van de behandeling zijn erg wisselend. Het doel van iedere behandeling is het vernietigen van het bovenste deel van het huis waarin de virusdeeltjes zich bevinden.

Opties

Er zijn zelfhulpmiddeltjes die je zonder voorschrift bij ons in de apotheek kunt kopen. Aanstipvloeistoffen dat je dagelijks gebruikt (Aporil) of pennen die je wekelijks gebruikt (Excilor, Wartner, Endwarts). Er bestaat ook een straffere zalf met salicylzuur (40%) maar daarvoor heb je een voorschrift van de arts nodig. Wij leggen je graag uit hoe de producten juist te gebruiken. 

Ook je arts kan je behandelen maar dat kan onaangenaam zijn.  

  • Bevriezing met vloeibare stikstof: door de zeer lage temperatuur sterft de wrat af. Meestal zijn er meerdere sessies nodig.
  • Chirurgisch verwijderen van de wrat, nadeel is wel dat het een litteken nalaat.
  • Lasertherapie wordt soms aangewend voor behandeling van wratten in het gezicht. Deze methode is wat duurder, maar kan geschikt zijn voor hardnekkige, terugkerende wratten.
Wachtdienst
templates/lees.php