lees

Nieuwsbericht – gezondheidscentrum Merksplas

Apotheek Biopharm Merksplas start lokaal gezondheidscentrum

Het gezondheidscentrum gaat begin 2022 open.

Op de plaats waar vroeger een Lidl-filiaal was aan de rotonde op Leest en Molenzijde in Merksplas zijn grote bouwwerken bezig. Apotheek Biopharm Merksplas gaat er begin volgend jaar een gezondheidscentrum openen. Naast een ruime apotheek komen er ook consultatieruimtes voor andere zorgverleners.

Biopharm is een groep van acht apotheken, waarvan eentje in de Schuttershofstraat in Merksplas. Het gezondheidscentrum wordt het eerste in de regio en krijgt een oppervlakte van 680 vierkante meter. Het gezondheidscentrum is een multidisciplinair gebouw waar een breed netwerk aan zorgverlening samenkomt. Er komen zes consultatieruimtes voor onder andere huisartsen, kinesisten, podologen, osteopaten, diëtisten en psychologen. Hoe meer verschillende diensten, hoe beter. Dat is zowel voor de patiënten als voor de zorgverleners interessant.

De consultatieruimtes kunnen flexibel gebruikt worden. Het kan perfect dat in de voormiddag een huisarts patiënten ontvangt en in dezelfde ruimte ‘s namiddags een kinesist zijn praktijk heeft. De bedoeling is om het gezondheidscentrum in april 2022 te openen.

Laagdrempelig

Voor hoofdapotheker Kristel Dielis en haar team van Biopharm Merksplas wordt het binnenkort efficiënter werken. Moderne technieken zoals een robot die helpt bij het uitpakken en het afleveren van de medicatie zorgen ervoor dat er meer tijd vrijkomt voor hun patiënten. Hun sterkste motivatie is immers farmaceutische zorg verlenen aan al hun patiënten.

De goede bereikbaarheid en ruime parking van het gezondheidscentrum verhogen de toegankelijkheid voor iedereen. De laagdrempeligheid en het vertrouwen van de patiënt is voor ons prioriteit.

Bron: https://m.gva.be/cnt/dmf20210918_92442882

Nieuwe apotheker(es) gezocht in Biopharm Lubbeek...

Apotheek Biopharm Lubbeek is op zoek naar een nieuwe vaste apotheker. De apotheek werd 5 jaar geleden volledig gerenoveerd en is ingericht met een robot en afhaalautomaat. Gezien Biopharm uit een groep van 8 apotheken bestaat, is hulp en ondersteuning steeds dichtbij en wordt er voldoende tijd aan opleiding van nieuwe collega’s besteed. Wij zoeken iemand gemotiveerd om ons enthousiaste team nog sterker te maken en dit in ruil voor een competitief loon. Lubbeek is slechts 10 km van Leuven en makkelijk bereikbaar.

Voor alle info kan je terecht bij theo@biopharm.be of 0475/24.34.37

Marketing/communicatiespecialist gezocht  

Wie zijn wij?

Biopharm is een privégroep van 8 apotheken en 25 apothekers/apotheekassistentes verspreid over Vlaams-Brabant en de Kempen. De gezondheid van onze patiënten staat bij ons centraal. Daarom focussen wij niet enkel op het reactief verkopen van medicijnen maar spelen wij een preventieve en proactieve rol in het verbeteren én het behouden van onze patiënten hun gezondheid. Met het oog hierop, opent Biopharm Merksplas binnen enkele maanden zijn eerste gezondheidscentrum waar verschillende zorgverleners (huisartsen, podologen, psychologen, …) samen de gezondheid van onze patiënten zullen bewaken.

Wat zijn jouw hoofdtaken? 

  • Je bent van A tot Z verantwoordelijk voor het uitrollen en uitvoeren van het offline en online marketing plan.
  • Je zet communicaties op sociale media, website, nieuwsbrieven en offline in de apotheken op punt en voert deze uit.
  • Je stelt een social media content plan op in samenspraak met de collega’s en staat in voor de uitwerking ervan.
  • Je implementeert en beheert een Customer Relationship Management systeem.
  • Je optimaliseert de customer journey.
  • Je fotografeert innovaties binnen Biopharm en kondigt deze aan via zowel online- als offlinekanalen.
  • Je volgt de impact van marketing inspanningen op met behulp van google analytics, ons ERP, … en stuurt  bij waar nodig.
  • Je ontwerpt etiketten, naamplaatjes, zakjes, brochures, nieuwsbrief templates, …
  • Je beheert de website (up-to-date houden, SEO, …)

Wie ben jij?

·         Je hebt een bachelor/master in marketing, communicatie of gelijkaardig diploma

·         Je bent een sterke communicator en spreekt perfect Nederlands

·         Je hebt een interesse voor de gezondheidszorg

·         Je bent vlot met microsoft office maar ook met het oppikken van interne software programma’s (ons ERP). Ervaring met CRMs wordt gezien als een pluspunt

·         Je denkt creatief mee en hebt hand-on mentaliteit

·         Je stelt prioriteiten en kan je eigen werk beheren

·         Je bent zelfstandig en hebt een groot aanpassingsvermogen

·         Je kan een project trekken van A tot Z

Wat bieden wij aan?

·         Een uitdagende job met veel diversiteit, verantwoordelijkheid en toch voldoende support binnen een snel evoluerend bedrijf

·         Ondernemerschap en eigen initiatieven worden gestimuleerd

·         Tof team, gemotiveerde collega’s en teambuildings

·         Flexibel te kiezen werklocaties in Vlaams-Brabant en de Kempen. Hoofdwerklocatie in Lubbeek en Kortenberg

·         Een voltijds contract voor onbepaalde duur

·         Externe opleidingen (VOKA, …)

Interesse?  Stuur gerust een mailtje naar sophie@biopharm.beof naar theo@craynwinkel.be

We kunnen je helpen met gerichte adviezen op jouw maat rond preventie, op alle mogelijke vlakken. Je kind komt terug van het kamp met luizen? Je hebt een vervelend voetprobleem? Je hoofdhuid is geirriteerd en geen enkele shampoo helpt? Je hebt al een tijdje last van een droge huid, een kriebelende keel, hartkloppingen... en je wil weten wat je eraan kan doen?

Van huidverzorging en -bescherming over voedingssupplementen tot en met medicatie, over kleine kwaaltjes tot ernstigere aandoeningen: je kan met alle persoonlijke vragen bij ons terecht.

Contact

Biopharm Kortenberg
Stationsstraat 8
3070 Kortenberg  
02 759 64 27

BTW/Ond.nr. BE0438547292 - APB 245601

Openingsuren

Maandag - vrijdag 8:30u - 12:30u 13:30u - 18:30u
Zaterdag 9:00u - 12:30u Gesloten
Zondag Gesloten Gesloten

Apotheek Kortenberg 

Apotheker Ann Van de Casteele: "Wij werken hier met ons team van drie mensen samen om ervoor te zorgen dat onze apotheek een centraal zorgcentrum is waar je met alle vragen over je gezondheid en jouw persoonlijke verzorging – en die van je kinderen, of je ouders, of iemand waarvoor jij zorg draagt – terecht kan.

Bij ons komen alle puzzelstukjes samen: we luisteren naar je, zoeken een antwoord op al je grote en kleine vragen. We kennen je persoonlijke en medische geschiedenis. Uiteraard stellen we geen diagnose, maar we kunnen je wel doorverwijzen. Ben je chronisch patiënt, dan is het bijvoorbeeld ook zinvol om één of twee keer per jaar even een afspraak te maken om je historiek te checken en je medicatieschema op te volgen. Zijn er interacties tussen je medicijnen? Zorgt je medicatie bijvoorbeeld voor tekorten aan bepaalde stoffen, die dan weer tot kwaaltjes kunnen leiden? Wat kan je dan doen met voedingssupplementen?

Ook als je gewoon even binnenspringt voor babyvoeding, spulletjes voor persoonlijke verzorging, pleisters of een tekentangetje of wat dan ook, staan we je graag bij met onze kennis en ons advies. Ons team heeft één missie: ervoor zorgen dat de mensen in en rond Kortenberg zo vitaal en gezond mogelijk hun leven kunnen leiden. "

Contact

Biopharm Lubbeek
Staatsbaan 85
3210 Lubbeek     
016 20 72 20

BTW/Ond.nr. BE0438547292 - APB 246804

Openingsuren

Maandag - vrijdag Tijdelijk gesloten Tijdelijk gesloten
Zaterdag Tijdelijk gesloten Gesloten
Zondag Gesloten Gesloten

Apotheek Lubbeek 

"De centraal gelegen apotheek heeft een ruime parking, die vlot toegankelijk is. Het ruime aanbod is berekend op het brede publiek hier, van jonge gezinnen tot bewoners van het rusthuis vlakbij. Het gerobotiseerde uitreiksysteem zorgt ervoor dat de apotheker hier meer tijd vrij kan maken voor de persoonlijke vragen van patiënten voor een optimale begeleiding. Apotheker Karen Philips geeft op dinsdag, vrijdag en zaterdag ook graag advies over aangepaste huidverzorging en make-up, waarvoor ze een bijkomende universitaire opleiding dermato-cosmetica aan de VUB volgde."

We staan je graag bij
met onze kennis en ons advies
Ben je chronisch patiënt,
dan is het bijvoorbeeld zinvol
om één of twee keer per jaar een
afspraak te maken om je
historiek te checken

Contact

Biopharm Meerle
Meerledorp 46
2328 Meerle                
03 315 73 75

BTW/Ond.nr. BE0438547292 - APB 132201

Openingsuren

Maandag - vrijdag 8:30u - 12:30u 13:30u - 19:00u
Zaterdag gesloten gesloten
Zondag gesloten gesloten

Apotheek Meerle 

"Deze grensapotheek heeft een breed publiek met een heel aantal jonge gezinnen, maar net zo goed ook ouderen, die vaak meer medicatie gebruiken en daarom om raad en hulp bij bijvoorbeeld medicatieschema’s vragen. Apothekers Katrijn Baets en Inge Cuynen kennen de meesten van hun bezoekers persoonlijk. Van eigen bereidingen tot advies over medicatie of verzorging: je kan altijd bij hen terecht."

We staan je graag bij
met onze kennis en ons advies
Ben je chronisch patiënt,
dan is het bijvoorbeeld zinvol
om één of twee keer per jaar een
afspraak te maken om je
historiek te checken

Contact

Biopharm Neerijse
Wolfshaegen 74a
3040 Neerijse                
016 47 25 15

BTW/Ond.nr. BE0438547292 - APB 260203

Openingsuren

Maandag - vrijdag 9:00u - 12:30u 13:30u - 18:30u
Zaterdag 9:00u - 12:30u Gesloten
Zondag Gesloten Gesloten

Apotheek Neerijse 

Deze Biopharm-apotheek huist in een ruime vestiging met een grote parking voor de deur. Ze is uitgerust met een geautomatiseerd robotsysteem voor de uitreiking van medicatie, waardoor apothekers Lieve Vleeracker, Lisa Dorn en Charlotte Vanmoorleghem meer tijd hebben om te luisteren naar hun patiënten voor het juiste advies op maat en voor persoonlijke begeleiding. Het is de bedoeling dat extra zorgprofessionals zich hier op termijn ook vestigen, zodat je in dit gezondheidscentrum op verschillende vlakken geholpen kan worden.

We staan je graag bij
met onze kennis en ons advies
Ben je chronisch patiënt,
dan is het bijvoorbeeld zinvol
om één of twee keer per jaar een
afspraak te maken om je
historiek te checken

Contact

Biopharm Poederlee
Dorp 16
2275 Poederlee     
014 88 28 29

BTW/Ond.nr. BE0438547292 - APB 246804

Openingsuren

Maandag - vrijdag 8:30u - 12.00u 13.30u - 18.30u
Zaterdag 8:30u - 12.00u
Gesloten
Zondag Gesloten Gesloten

Apotheek Poederlee 

"De Biopharm-apotheek in Poederlee is een kleine, gezellige dorpsapotheek. Apothekers Debbie Van Otten, Anick Kempinaire en Vincent Van Loon en apotheekassistente Erna Bogaerts werken er samen. Het gaat om meer dan alleen maar bereidingen maken en medicijnen uitgeven; hier speelt ook het sociale element een belangrijke rol. Een luisterend oor en persoonlijk en gericht advies zijn even belangrijk. "

We staan je graag bij
met onze kennis en ons advies
Ben je chronisch patiënt,
dan is het bijvoorbeeld zinvol
om één of twee keer per jaar een
afspraak te maken om je
historiek te checken

Contact

Biopharm Tienen-Peperstraat
Peperstraat 19
3300 Tienen                
016 81 16 55

BTW/Ond.nr. BE0438547292 - APB 263205

Openingsuren

Maandag - vrijdag 9:00u - 12.30u 13:30 - 18:00u
Zaterdag 9:00u - 12.30u Gesloten
Zondag Gesloten Gesloten

Apotheek Tienen-Peperstraat 

"In deze kleine stadsapotheek in het hart van Tienen is persoonlijke dienstverlening een sterk punt. Apothekers An Kestens en Charlotte Vanmoorleghem kennen bijna alle bezoekers persoonlijk, zodat ze heel gericht advies kunnen geven. Het sociale zorgelement is hier belangrijk: het gaat om meer dan alleen maar medicatie uitreiken, het luisterend oor en de bredere hulpverlening zijn hier even belangrijk."

We staan je graag bij
met onze kennis en ons advies
Ben je chronisch patiënt,
dan is het bijvoorbeeld zinvol
om één of twee keer per jaar een
afspraak te maken om je
historiek te checken

Contact

Biopharm Tienen - Vierde Lansierslaan
Vierde Lansierslaan 6
3300 Tienen                
016 81 16 06

BTW/Ond.nr. BE0436153471 - APB 263220

Openingsuren

Maandag - vrijdag
9:00u - 12:30u
13:30u - 18:00u (uitgezonderd woensdagnamiddag)
Zaterdag 9:00u - 12:30u Gesloten
Zondag Gesloten Gesloten

Apotheek Tienen - Vierde Lansierslaan 

"Deze moderne apotheek heeft een uitgebreid aanbod. Van het hypermoderne robotsysteem voor de uitreiking van medicatie tot het brede assortiment producten: hier kan je terecht voor alles wat te maken heeft met je gezondheid en je persoonlijke verzorging."


We staan je graag bij
met onze kennis en ons advies
Ben je chronisch patiënt,
dan is het bijvoorbeeld zinvol
om één of twee keer per jaar een
afspraak te maken om je
historiek te checken

Privacyverklaring

1. Algemeen

1.1 Dit is de privacyverklaring van Biopharm NV, met maatschappelijke zetel Stationsstraat 8, 3070 Kortenberg, ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0438.547.292 (Biopharm NVï). Biopharm NV treedt op als de verwerkingsverantwoordelijke voor de verwerking van de door jou meegedeelde persoonsgegevens die zij kan verkrijgen (i) rechtstreeks van jou in het kader van haar diensten, activiteiten of producten. Hierna wordt Biopharm NV aangeduid als “Biopharm”.

1.2 Biopharm voert diverse activiteiten uit zoals opgenomen in de kruispuntbank van ondernemingen.

1.3 Deze privacyverklaring kan op elk moment door Biopharm worden gewijzigd. Raadpleeg ze daarom regelmatig.

2. Juridisch kader

Deze privacyverklaring is onderworpen aan (i) de Wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (Privacywetï), en/of (ii) de Verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming) (ïAVGï) (samen of afzonderlijk ïPrivacywetgevingï).

3. Doel

3.1 Biopharm kan de door jou meegedeelde persoonsgegevens verwerken in overeenstemming met de bepalingen van de Privacywetgeving en deze privacyverklaring, met het oog op het aanbieden en organiseren van haar diensten, activiteiten of producten. Die hebben betrekking op het verlenen van farmaceutische zorg (zoals: het leveren van medicijnen en bijhorende voorlichting en begeleiding via de apotheek) en omvatten onder andere, maar zijn niet beperkt tot: (i) het organiseren van evenementen, cursussen en lezingen, (ii) het aanbieden van onder andere magazines, (iii) het uitvoeren van directe marketing zoals updates, nieuwsbrieven, infobrochures, e-mails, uitnodigingen voor evenementen, marketingmateriaal en andere informatie die voor jou interessant of nuttig zou kunnen zijn, (iv) het informeren van derden (onderaannemers en contractspartijen) in dit verband, (v) het aanmaken van een ledenbestand en daarover informatie verzamelen en (vi) het doen van prospectie voor nieuwe leden.

4. Rechtsgrond en toepasselijkheid

4.1 De rechtsgrond voor deze verwerking van persoonsgegevens ligt in: (i) de overeenkomst die jij aangaat of bent aangegaan met Biopharm voor het verstrekken van ïïn of meerdere van haar diensten, activiteiten of producten, en/of (ii) de uitdrukkelijke, ondubbelzinnige en actieve toestemming die je aan Biopharm hebt gegeven om de door jou meegedeelde persoonsgegevens te verwerken.

4.2 Deze privacyverklaring is niet noodzakelijk van toepassing op diensten, activiteiten of producten van derden waarnaar zou kunnen worden verwezen en waarop een andere privacyverklaring van toepassing kan zijn.

5. Persoonsgegevens

5.1 De persoonsgegevens die Biopharm kan gebruiken zijn onder andere: voornaam, familienaam, geboortedatum, geslacht, adres, e-mailadres, telefoonnummer en rijksregisternummer.

5.2 Je garandeert met het aanvaarden van deze privacyverklaring dat de gegevens die jij meedeelt juist en volledig zijn.

6. Gebruiken, verzamelen, verwerken, opslaan en doorgeven van persoonsgegevens

6.1 Het meedelen van persoonsgegevens aan Biopharm en/of deelname aan ... impliceert dat jij je als mededeler/gebruiker:

I. volledig, bewust en geïnformeerd verklaart met deze privacyverklaring en die zonder voorbehoud aanvaardt; en/of

II. jouw uitdrukkelijke, ondubbelzinnige en actieve toestemming verleent aan het Biopharm om de meegedeelde persoonsgegevens te (laten) gebruiken, verzamelen en verwerken in overeenstemming met deze privacyverklaring en de Privacywetgeving.

6.2 Door het meedelen van persoonsgegevens aan Biopharm en/of deelname aan evenementen, cursussen of lezingen geef je Biopharm de toestemming om de persoonsgegevens aan te wenden om:

  1. het in artikel 3.1 bepaalde doel te verwezenlijken;
  2. jouw behoeften en voorkeuren beter te begrijpen, zodat Biopharm haar diensten, activiteiten of producten daar beter op kan afstemmen;
  3. statistische gegevens te verkrijgen;
  4. een archief bij te houden;
  5. de toepasselijke regelgeving te kunnen naleven;
  6. door te geven aan onderaannemers en contractpartijen van Biopharm voor de uitvoering van de voorgaande punten.

6.3 Biopharm garandeert dat het de door jou meegedeelde persoonsgegevens niet doorgeeft aan derden, met uitzondering aan onderaannemers of contractpartijen voor de uitvoering van de diensten, activiteiten en producten die Biopharm aanbiedt. Biopharm is in het kader daarvan niet verantwoordelijk voor de verdere verwerking van de persoonsgegevens door die onderaannemers of contractpartijen.

6.4 Biopharm slaat de persoonsgegevens op (i) voor de periode die nodig is om haar diensten, activiteiten of producten waarop je een beroep hebt gedaan te kunnen verlenen of aanbieden, met een maximumtermijn van 5 jaar na de laatst geleverde dienst, activiteit of product, of (ii) voor 5 jaar na de laatste activatie door jou als lid, of (iii) voor zolang het Biopharm (of haar rechtsopvolger) bestaat voor wat betreft de gegevens die zijn opgeslagen in het kader van het archief van Biopharm.

7. Jouw rechten

7.1 De Privacywetgeving verleent jou een aantal rechten met betrekking tot jouw persoonsgegevens.

Je hebt het recht:

  1. op inzage en kopie van jouw persoonsgegevens;
  2. om jouw persoonsgegevens te laten verbeteren als er fouten in zouden staan;
  3. om jouw persoonsgegevens te laten wissen voor zover ïïn van de gevallen opgesomd in artikel 17 van de AVG van toepassing is;
  4. om de verwerking van jouw persoonsgegevens te laten beperken;
  5. om jouw persoonsgegevens te laten overdragen aan een derde;
  6. op bezwaar tegen de verwerking van jouw persoonsgegevens, in het bijzonder in het kader van directe marketing;
  7. om jouw toestemming op basis waarvan het Biopharm gerechtigd is om jouw persoonsgegevens te verwerken, in te trekken;
  8. om een klacht in te dienen bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (de Privacycommissie) als je van mening bent dat de verwerking van jouw persoonsgegevens strijdig is met de Privacywetgeving.

7.2 Mits bewijs van identiteit kan je voor het uitoefenen van de bovenstaande rechten en voor verdere vragen een schriftelijke, gedateerde en ondertekende aanvraag richten per brief naar stationsstraat 8, 3070 Kortenberg of via e-mail naar info@biopharm.be

8. Beveiliging

Biopharm verbindt zich ertoe om naar best vermogen alle redelijke maatregelen te nemen om de bescherming van jouw persoonsgegevens te waarborgen via technische veiligheidsvoorschriften en een adequaat veiligheidsbeleid voor haar medewerkers. De door jou aan Biopharm bezorgde persoonsgegevens blijven bewaard bij Biopharm of desgevallend bij de verwerker van persoonsgegevens op servers in België of Nederland. Je erkent en aanvaardt dat het doorsturen en bewaren van persoonsgegevens nooit zonder risico is en bijgevolg dat de schade die je zou lijden door het onrechtmatig gebruik van jouw persoonsgegevens door derden nooit op Biopharm kan worden verhaald. 

9. Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank

9.1 Je gaat ermee akkoord dat alle geschillen tussen jou en Biopharm in verband met persoonsgegevens en privacy-aangelegenheden exclusief worden beheerst door het Belgische recht.

9.2 Elk geschil in verband met persoonsgegevens behoort tot de exclusieve bevoegdheid van de rechtbanken die bevoegd is geschillen op de vestigingsplaats, met uitsluiting van iedere andere rechtbank.

10. Gebruik van cookies

10.1 Gebruik van functionele cookies

Teneinde het gebruiksgemak van de website(s) van Biopharm te vergroten, wordt gebruik gemaakt van zogenaamde cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat tijdens uw bezoek op deze website op bijvoorbeeld uw computer, tablet of smartphone wordt geplaatst. U kunt het gebruik van deze cookies op elk gewenst moment weigeren, hoewel dit de functionaliteit en het gebruiksgemak van de website(s) kan beperken.

Biopharm, de beheerder van de website, gebruikt op deze site cookies voor functionele doeleinden

1. Biopharm gebruikt Crowl om de inhoud van deze website up-to-date te houden. Deze software maakt gebruik van functionele cookies. Dat betekent dat deze cookies noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van deze website. Deze cookies kan je niet weigeren als je onze website wil lezen.

lorem ipsum

Contact

Biopharm NAAM
Straat huisnummer
Postcode Gemeente     
016 20 72 20

BTW/Ond.nr. BE0438547292 - APB 246804

Openingsuren

Maandag - vrijdag ... ...
Zaterdag ... ...
Zondag ... ...

Apotheek NAAM 

"De centraal gelegen apotheek heeft een ruime parking, die vlot toegankelijk is. Het ruime aanbod is berekend op het brede publiek hier, van jonge gezinnen tot bewoners van het rusthuis vlakbij. Het gerobotiseerde uitreiksysteem zorgt ervoor dat de apotheker hier meer tijd vrij kan maken voor de persoonlijke vragen van patiënten voor een optimale begeleiding. Apotheker Karen Philips geeft op dinsdag, vrijdag en zaterdag ook graag advies over aangepaste huidverzorging en make-up, ze volgde hiervoor een bijkomende universitaire opleiding dermato-cosmetica aan de VUB. "

We staan je graag bij
met onze kennis en ons advies
Ben je chronisch patiënt,
dan is het bijvoorbeeld zinvol
om één of twee keer per jaar een
afspraak te maken om je
historiek te checken

"De toekomst van de apotheek is iets wat me erg bezighoudt. In deze turbulente tijden verandert er veel. Ik ben ervan overtuigd dat wij als apothekers daarin een belangrijke rol hebben. Wij zijn de enige zorgverlener die de hele geschiedenis, het hele plaatje van de patiënt kent, voor zowel voorgeschreven medicatie als alle vrije geneesmiddelen, voedingssupplementen, cosmetica, ... . Dat is niet het enige: apothekers spelen een sleutelrol in de zorg omdat ze zo laagdrempelig zijn. Er moet geen afspraak gemaakt worden, mensen kunnen kosteloos voor (medisch) advies langskomen, we kennen hun persoonlijke situatie en familieaangelegenheden. We kunnen zorg en advies op maat geven voor eenieder die het nodig heeft. Onze rol daarin is uniek. Als apotheker ben je de vertrouwenspersoon van de mensen. En dat vertrouwen in ons, dat maakt het verschil."

"Als apotheker ben je het eerste aanspreekpunt, we zijn laagdrempelig. Dat plaatst ons in een unieke situatie. Patiënten komen naar ons met een probleem en wij doen ons uiterste best om de juiste oplossing aan te bieden. Apotheker zijn is voor mij vooral mensen écht verder helpen. De voldoening die je krijgt van een meerwaarde te zijn voor hen, geeft mij de energie om dit elke dag opnieuw met volle inzet te doen. Ik kom uit een doktersfamilie, wat maakt dat de medische kant van ons beroep mij is ingegeven met de paplepel. Mijn guilty pleasure in de apotheek is dermatologie en cosmetica, een logisch gevolg van de extra opleiding dermato-cosmetica die ik gevolgd heb aan de VUB. Mijn persoonlijke interesse én dit diploma geven mij de juiste skill set om mensen ook op dit vlak zo goed mogelijk te begeleiden. Per slot van rekening is gezondheid iets waar je vanbinnen én vanbuiten aan kan werken. Volgens mij is dat ook een meerwaarde naar de toekomst toe. We zien steeds vaker dat mensen zich verder gaan specialiseren om zo nog beter advies te kunnen geven. Al die verschillende facetten in ons beroep maken het vak van apotheker echt boeiend."

"Geneeskunde interesseerde me altijd al, maar dokter worden? Nee, bloed en spuiten zijn mijn ding niet. Farmacie gaan studeren was daarom een logische keuze voor mij: de medische kant van het vak vind ik ongemeen boeiend. Welke medicijnen mag je combineren en welke niet, bijvoorbeeld? Je job als apotheker is soms echt medisch speurwerk, alle stukjes van de puzzel samenleggen van de mens die voor je staat. Welke medicijnen hij neemt, met welke voorgeschiedenis? En dan zie je opeens dat iemand bijvoorbeeld toch wel veel vocht vasthoudt. Heeft dat ermee te maken? Is dat iets nieuws? Soms is het nodig om iemand door te verwijzen, om daar toch even naar te laten kijken. Bij je apotheker stap je snel binnen om iets te vragen, zonder dat je een afspraak moet maken. Dat kan bij de dokter niet. Dat persoonlijke contact, in combinatie met onze medische scholing én de kennis uit iemands farmaceutisch dossier zorgt ervoor dat we een soort helicopterview hebben, wat helpt om signalen op te pikken. Tijd maken en de optimale zorg bieden voor onze patiënten: dat is uiteindelijk wat telt."

"In onze dorpsapotheek hebben wij een erg trouw, vast cliënteel. Door de jaren heen krijg je dan een persoonlijke band. Dat menselijke aspect van de farmacie heeft me altijd aangetrokken. Dat contact, een luisterend oor kunnen bieden ... . Mensen komen vaak met vragen naar onze apotheek, bijvoorbeeld over bijvoeding of vervangvoeding: dan zoeken we tot we een oplossing op maat hebben gevonden voor deze patiënt. Op medisch én op menselijk vlak een meerwaarde kunnen bieden, dat maakt dit echt een topjob voor mij. Zeker omdat ik in hecht teamverband kan werken met collega Inge. Ons vak evolueert snel en daarom is continu bijscholen een absolute must. Steeds meer zorgtaken worden aan de apotheker toevertrouwd. We maken bijvoorbeeld medicatieschema's aan; met de wetenschappelijke kennis die we als apotheker hebben, kunnen we nagaan of er conflicten zijn tussen de medicamenten die mensen samen nemen. Die kennis met onze wetenschappelijke achtergrond omzetten in mensentaal en zo moeilijke onderwerpen of begrippen voor patiënten toch kunnen uitleggen, dat vind ik belangrijk. Zo krijgen ze correcte info, want met alle info die nu voorhanden is - denk maar aan Dr Google! - zien mensen vaak door het bos de bomen niet meer. We evolueren meer en meer naar een digitale wereld, ook in de apotheek, maar de persoonlijke aanpak blijft voor mij nog steeds de basis van onze zorg. De toekomst zal een uitdaging worden, maar wel eentje die we graag aangaan!"

"Niet alleen medicatie verstrekken, maar ook luisteren, raad geven en mensen echt helpen om gezonder en gelukkiger te leven: dat is wat apotheker zijn voor mij betekent. Onze taak als zorgverlener zal de komende jaren alleen maar groter worden: met het opvolgen van het farmaceutisch dossier en erop toezien dat de verschillende medicijnen die mensen nemen elkaar niet tegenwerken, hun medicatieschema opvolgen en aanpassen, mensen helpen qua therapietrouw, opvolgen of die medicatie echt wel beterschap brengt, ... . Medicijnen zijn alleen veilig en doen alleen wat ze moeten doen, als ze op de juiste manier en in de juiste dosis worden toegediend. Daarom moet je apotheker een vertrouwenspersoon zijn bij wie je als patiënt terecht kan met al je vragen, als het nodig is bij een persoonlijk gesprek met de nodige privacy. Een goed contact houden met de artsen en de verplegers en verpleegsters van onze patiënten is daarbij belangrijk. We hebben hier in Merksplas een sterk Biopharm-team met mensen die elkaar goed aanvullen. Ik heb ook altijd gewoond en geleefd in Merksplas: die twee factoren verklaren waarom ik me echt thuis voel in deze apotheek. Daarom draag ik hier graag de verantwoordelijkheid van hoofdapotheker." 

"Het opbouwen van een vertrouwensband met patiënten vind ik als apotheker enorm belangrijk. Dat mensen met heel persoonlijke vragen naar je toe komen geeft een fijn gevoel, zeker voor iemand die pas van de schoolbanken komt. Het apothekersberoep is van vitaal belang in onze maatschappij, zo zorgen wij ervoor dat alle informatie rond medicatie nemen duidelijk is voor elke patiënt. Ik merk dat vooral oudere mensen het soms moeilijk hebben. Ik probeer dan ook elke dag op een laagdrempelige manier alles te overlopen wat er bij de dokter besproken is of mensen op tijd door te verwijzen. Als trotse inwoner van Merksplas werk ik zeer graag in de regio, zowel op een professioneel niveau als op een recreatief niveau. Ik werd door een zeer warm team onthaald bij Biopharm. Naast al dat harde werk lachen we ook vaak samen. Werken in mijn thuisstad, het warme team en vriendelijke patiënten zorgen ervoor dat ik me volledig thuis voel bij Biopharm. Zelf ben ik graag bezig met bereidingen. In de toekomst hoop ik dat de farmaceutische zorg zich meer kan focussen op de interactie tussen geneesmiddelen, de aanpak van bijwerkingen en polyfarmacie. Het beroep van apotheker evolueert voortdurend  - vooral op vlak van technologie en het online gebeuren. Samen met die evolutie groei ik ook elke dag en ben ik nog steeds overtuigd van mijn keuze voor de farmaceutische wereld."

"Als apotheker ben je een aanspreekpunt, mensen zitten vaak met vragen. Om goed medisch advies te kunnen geven, is die communicatie met je patiënten belangrijk. Gepersonaliseerde zorg zal in de toekomst steeds belangrijker worden, denk ik, nu we te maken krijgen met meer digitalisering. Dat opent ook nieuwe mogelijkheden: online advies via Skype of Zoomit, bezorging en verzorging aan huis, het klaarzetten van medicatie, het maken van medicatieschema's, ... . Zelf maak ik graag magistrale bereidingen: hoe moeilijker, hoe liever. Bij Biopharm werken betekent voor mij persoonlijk de perfecte mix tussen verantwoordelijkheid en zelfstandig werken. In dit team kan je op iedereen rekenen en dat creëert een hechte band met de collega's."

"Al meer dan 30 jaar werk ik met veel plezier als apotheekassistente. Ik ben eerder toevallig in dit vak gerold, ik heb biochemie gestudeerd en daarna vakkennis opgedaan in de apotheek. Mijn job is heel afwisselend, ook omdat we hier een groot productaanbod hebben. Dankzij de toffe collega's is het hier fijn werken in teamverband, maar het is vooral het contact met de patiënten dat deze job voor mij zo waardevol maakt. Je krijgt echt een band, zeker met mensen die vaak over de vloer komen. Als ik hen met advies en een luisterend oor kan bijstaan, is mijn dag goed. Die persoonlijke aanpak zal - samen met het professionele advies - het verschil blijven maken in de toekomst. Ook al wordt er steeds meer geautomatiseerd en gedigitaliseerd. De mensen blijven steeds centraal staan."

"Al in mijn middelbare schooltijd, toen ik een opleiding voor schoonheidsassistente volgde, voelde ik dat het sociale contact met mensen iets voor mij was. Dat is na mijn opleiding tot apotheekassistente steeds duidelijker geworden; vroeger was ik eerder verlegen, maar in mijn job hier in de apotheek ben ik echt opengebloeid. Ik ben zelf opgegroeid in Merksplas, dus ik kende hier al heel wat mensen. Dat persoonlijke contact motiveert me om nog meer mijn best te doen om mensen echt goed te kunnen helpen. Je merkt dan dat de nood aan een babbeltje soms groot is; we hebben duidelijk een sociale functie. Ik denk ook dat het een echte meerwaarde is: zo kan je patiënten goed informeren, da's belangrijk. Online valt dat aspect toch een beetje weg. Gezond leven vind ik belangrijk, zeker als mama van 2 dochtertjes. Je wil het goede voorbeeld geven. Om in conditie te blijven, sport ik een avond per week behoorlijk intensief: cardio, BBB, circuittraining, ... . Genoeg bewegen, een goede work-life balance: de gezondheidsadviezen die mensen hier in de apotheek krijgen, gelden net zo goed voor mezelf natuurlijk."

"Als apotheker heb ik ondertussen bijna veertig jaar ervaring. In die tijd is er veel veranderd; tijdens onze opleiding moesten wij toen nog echt pillen leren draaien. Daar is ondertussen het nodige bij gekomen, maar dat zorgt voor afwisseling tussen bereidingen maken, administratief werk, producten afleveren en natuurlijk ook bijblijven in de boeiende, steeds evoluerende wereld van de geneeskunde. Met het Biopharm-team kunnen we altijd overleggen bij complexere problemen, dat is fijn. Het geeft ons ook de mogelijkheid om uit te wisselen bij ontbrekende producten, wat tegenwoordig toch vaker voorkomt: zo kunnen we een goede service leveren aan onze patiënten. In de toekomst zal er meer en meer online gebeuren, maar het persoonlijke contact blijft essentieel. Om iemand echt te kunnen helpen, moet je het hele verhaal kennen en moet je dus ook goed kunnen luisteren. Hier, in het landelijke Neerijse, is die persoonlijke band er echt. Je kan mensen volgen gedurende heel hun levensloop, soms wel vier generaties lang. Tot ziens in de apotheek!"

"Apotheker zijn is voor mij meer dan medicijnen verkopen: het gaat over mensen verder helpen. Daarbij krijgen we te maken met allerhande vragen. Wij staan open voor iedereen, dat advies op mensenmaat is zó belangrijk. De combinatie van praktijkervaring en gezond verstand vind ik essentieel. Ik hou van het sociale contact in onze dorpsapotheek. Mensen appreciëren je luisterend oor, het begrip dat je hebt voor hun situatie. Met heel wat mensen heb ik dan ook een persoonlijke band opgebouwd. Er voor hen kunnen zijn, dat geeft me elke dag opnieuw weer energie. Een belangrijk onderdeel is het opvolgen van het farmaceutisch dossier met een up-to-date medicatieschema, om te voorkomen dat verschillende medicijnen elkaars werking negatief beïnvloeden. Dat vraagt om geregelde bijscholingen om je kennis actueel te houden. Gelukkig heb ik bij Biopharm ook een fijne groep collega's op wie ik elke dag kan rekenen: als team kan je samen zoeken naar de beste oplossingen."

"Ik ben apotheker geworden omdat ik graag medicijnen maak en ook graag dicht bij de mensen sta. Die combinatie maakt dit een heel mooi vak. De medische kant van mijn werk spreekt me zeker aan, maar er is meer: als je iemand kan helpen, geeft mij dat steeds weer voldoening. Zeker hier in Poederlee, waar we persoonlijk contact hebt met de mensen en hun respect terugkrijgen. Ik werk hier elke dag met een goed gevoel, ook omdat we zo'n fijn team hebben. In onze apotheek staan we elkaar echt bij om al onze patiënten zo goed mogelijk te kunnen helpen."

"Als meisje van twaalf mocht ik bij een dokter in de buurt helpen om staaltjes in de praktijk klaar te zetten. Ik vond niks heerlijker dan die verpakkingen met pillen keurig op kleur te sorteren en dacht: dat wil ik later ook! Dus werd het logisch dat ik farmacie ging studeren om apotheker te worden. Ik ben nog altijd blij met mijn keuze: ik doe m'n job graag. Deze kleine, gezellige apotheek in het hart van de stad past perfect bij me. Ik ben afkomstig uit Tienen, ik ken de mensen die bij mij in de apotheek komen vaak persoonlijk. Soms zie ik drie generaties van eenzelfde familie hier terug. Als apotheker moet je goed kunnen luisteren naar mensen. Net dat persoonlijke contact is echt een meerwaarde: dankzij die goede band kan ik nog beter advies op maat geven."

Verkoopsvoorwaarden

1. Onderwerp

1.1. Op de website van Biopharm (www.biopharm.be) biedt Biopharm NV een platform dat gebruikers ("U") toelaat om producten te reserveren die Biopharm aanbiedt.

1.2. Deze algemene voorwaarden regelen het gebruik van de online reservatietool waarmee U producten die Biopharm aanbiedt op de Biopharm website kan reserveren.

1.3. Biopharm NV is bevoegd om wijzigingen in de algemene voorwaarden aan te brengen. Deze wijzigingen treden meteen bij publicatie in werking. 

2. Totstandkoming

2.1. De overeenkomst tussen Biopharm NV en de gebruiker komt tot stand bij online reservatie van het product.

2.2. Reservaties gebeuren in een beveiligde klantenzone op de desbetreffende website.

2.3. Bij een reservatie geeft een klant aan Biopharm NV te kennen de algemene voorwaarden te accepteren.

3. Reservatieprocedure

3.1. U kunt producten die Biopharm aanbiedt reserveren via de online reservatietool op de Biopharm website.

3.2. Voor online reservaties is geen vooruitbetaling verschuldigd. De betaling gebeurt bij afhaling van de bestelling.

3.3. Na uw reservatie sturen wij u een bevestigingsmail.

4. Annulering en klachten

4.1. De reservatie van een artikel via deze website kan na betaling niet worden geannuleerd of herroepen.

4.2. Eventuele klachten over de door Biopharm NV geleverde producten dienen binnen uiterlijk 8 dagen na uitvoering hiervan, schriftelijk (per mail) en gemotiveerd aan Biopharm NV kenbaar worden gemaakt. Bij het achterwege blijven hiervan wordt de opdrachtgever geacht geen klachten te hebben.

5. Geldigheid van uw reservatie

5.1. Indien een gebruiker een reservatie doet via deze website, dient hij werkelijk bestaande adresgegevens in te voeren.

5.2. Bij reservatie van een product via deze website geeft de gebruiker toestemming aan Biopharm NV om naar het opgegeven e-mailadres een e-mail te sturen.

5.3. Om in te kunnen loggen op de website dient de opdrachtgever zijn/haar e-mailadres en zijn/haar wachtwoord in te vullen. Het wachtwoord is strikt privé en vertrouwelijk, en mag niet met derden worden gedeeld.

6. Privacy

6.1. Biopharm NV gebruikt je persoonsgegevens alleen in het kader van eigen dienstverlening. Biopharm NV houdt zich aan de wettelijke regels betreffende Bescherming van de Persoonsgegevens. Zie privacyverklaring.

7. Overige bepalingen

7.1. Bij eventuele geschillen zal Biopharm NV altijd eerst haar best doen om het geschil onderling op te lossen, voordat een geschil aan de rechter wordt voorgelegd.

7.2. Op deze overeenkomst is het Belgische recht van toepassing.

7.3. Eventuele betwistingen kunnen alleen door de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement waar Biopharm NV is gevestigd worden beslecht.

7.4. Alle gegevens van prijzen, inhouden en eigenschappen van de aangeboden producten en diensten staan onder voorbehoud van wijziging.

8. Afhaling

8.1. Online reservaties kunnen enkel afgehaald worden. U dient hiervoor niets te betalen. Informatie over de afhaaltijd gebeurt via e-mail of per telefoon.

8.2. Het tijdstip van afhaling hangt af van de beschikbaarheid van het door u bestelde artikel. U ontvangt hiervoor de nodige informatie in uw bevestigingsmail. Vermits een aantal producten op maat wordt gemaakt na bestelling, hangt de levertijd af van de door u gevraagde opties.

Gezondheidscentrum Merksplas

Gezondheidscentrum Merksplas is een multidisciplinair centrumwaar de inwoners van Merksplas en omliggende gemeenten terecht kunnen voor een breed netwerk aan zorgverlening. 

Diverse zorgverleners staan er in voor de gezondheid van de patiënten. Elk expert binnen zijn/haar discipline. Er zijn zes consultatieruimtesmet onder andere huisartsen, podologen, diëtisten en psychologen. Hoe meer verschillende diensten, des te beter. 

Met een uitstekende ligging en zeer ruime parkingzijn we heel toegankelijk. Ook voor rolstoelpatiënten. Afspraak maken of andere vragen? Neem contact op met de zorgverlener in kwestie.

Gezondheidscentrum Merksplas 
Petra Broekzitter

Diëtiste Petra Broekzitter

Petra is in 2004 afgestudeerd voor de 4 jarige HBO bachelor opleiding Voeding en Diëtetiek in Den Haag. 

Ze heeft 12 jaar gewerkt als diëtiste in een groot gezondheidscentrum met 6 huisartsen, waar ze dieetadviezen gaf aan mensen met allerlei ziektebeelden en gezondheidsklachten. Daarnaast werkte ze in een ziekenhuis, waar ze de specialisaties diabetes en  darmproblemen (o.a. FODMAP) had. 

Ze is lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD), werkt samen met de Diabetes Liga en is aangesloten bij de Diëtistenkring Kempenland. Ook is ze gekwalificeerd voor het Kwaliteitsregister voor Paramedici in Nederland.  

U kunt bij haar een afspraak maken met of zonder verwijzing. Uw zorgverzekering betaalt een gedeelte terug.

Molenzijde 3
2330 Merksplas
0466/ 26 13 61
dietistepetra@dieetvoorlichting.be
www.nutripraktijk.be

Nieuwsbrief 1/23 – 07/02/23

Ik ben zwanger, wat nu?

Een zwangerschap roept ongetwijfeld heel wat vragen op. Er gaat de komende tijd immers veel veranderen. Misschien weet je niet meteen waar te beginnen. Daarom hebben wij alvast een aantal zaken voor je opgesomd zodat je goed voorbereid aan deze periode van verhoogde kwetsbaarheid kan beginnen.

Zodra je weet dat je zwanger bent, maak je best een afspraak met je gynaecoloog zodat hij/zij je vanaf het begin kan begeleiden. Ook je huisapotheker kan betrokken worden bij je zwangerschap. Zo is hij/zij ook steeds op de hoogte van het verloop.

Het spreekt voor zich dat je stopt met roken en geen alcohol drinkt. Daarnaast is het van groot belang om te starten met het innemen van foliumzuur. Dit gedurende de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Eet ook gezond en gevarieerd. Tijdens je zwangerschap ben je immers vatbaarder voor infecties, voedselinfecties, verkoudheden of griep. Beperk het gevaar hiervoor door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Denk hierbij aan een goede hand- en voedselhygiëne. Zorg bovendien ook voor een goede mondhygiëne. Je bent nu tenslotte gevoeliger voor tandvleesontsteking en bloedend tandvlees.

Neem voldoende rust maar beweeg ook voldoende.

Bescherm je huid tegen de zon. Hormonen zorgen er immers voor dat cellen nu meer pigment aanmaken waardoor er een zwangerschapsmasker - bestaande uit bruine vlekken - kan optreden. Dit doe je best door een zonnecrème met hoge beschermingsfactor te smeren, een pet of hoed te dragen of de schaduw op te zoeken.

Verzorg je huid met een hydraterende crème of olie en vermijd zo zwangerschapsstriemen. Lijnvormige littekens die ontstaan doordat de huid snel gerekt wordt tijdens de zwangerschap en er scheurtjes ontstaan in de elastische vezels net onder het huidoppervlak.

Laat je vaccineren tegen kinkhoest en griep. Vaccinaties die veilig toegediend kunnen worden en niet alleen jezelf maar ook je baby beschermen.

Naast de inname van foliumzuur hebben sommigen ook nood aan extra vitamine D en ijzer. Iets wat je best met je arts bespreekt.

Goede voornemens: stoppen met roken, zo houd je het vol

Ben je net gestopt met roken? Dan komt het er nu op aan om vol te houden. Iets waar wij je graag mee helpen zodat jij het nieuwe jaar gezond tegemoet kan gaan.

Tip 1: Schrijf de redenen waarom je gestopt bent neer. Het is immers van groot belang om een aantal goede redenen te hebben zodat je ernaar kan teruggrijpen en gemotiveerd blijft. Vertel ook iedereen uit je omgeving dat je gestopt bent, zodat ze je door moeilijke momenten heen kunnen slepen.

Tip 2: Stop niet zonder enige medicatie, hulpmiddelen of therapie. Zoniet grijp je al snel weer naar een sigaret.

Tip 3: Gooi sigaretten, aanstekers en asbakken weg. Reinig je wagen, het huis, de gordijnen, etc. om alle geur en sporen van tabak zoveel mogelijk te verwijderen. Doorbreek ook de gewoonte waarbij je vroeger een sigaret opstak bv. bij het drinken van alcohol, of een kop koffie of thee.

Tip 4: Probeer stressvolle situaties te vermijden en zoek naar een alternatief om je stress kwijt te raken.

Tip 5: Laat je niet ontmoedigen indien het niet van de eerste keer lukt. De meeste rokers doen er een paar keer over vooraleer het ze voorgoed lukt om te stoppen. Geef vooral niet op!

Tip 6: Zorg voor lichaamsbeweging! Het vermindert het hunkeren naar nicotine en ontwenningsverschijnselen. Ga erop uit. Zo verbrand je meteen de calorieën die er eventueel bijgekomen zijn sinds je gestopt bent.

Tip 7: Beloon jezelf. Stop het geld dat je normaliter spendeerde aan sigaretten in een spaarpot en trakteer jezelf hiermee op iets leuks!

Op zoek naar een voorschriftvrij hulpmiddel dat bij jou past? Een nicotinepleister, -spray, -zuigtablet, -inhaler, -kauwgom of -kauwtablet? Of de nodige medicatie? Kom gerust langs voor meer informatie. Wij geven je graag persoonlijk advies. Je staat er immers niet alleen voor.

Gezond afslanken: wij helpen je op weg!

Denk je eraan om af te vallen zodat je jezelf fit en energiek voelt? Dan helpen wij je op weg met onderstaande tips om meteen mee aan de slag te gaan.

Start eerst met het vooropstellen van een haalbaar doel. Bv. 10% van je gewicht verliezen in 6 à 12 maanden. Te snel veel kilo’s willen verliezen, heeft geen zin. 

Om gezond af te vallen moet je je eetgewoonten aanpassen. Een geneesmiddel kan eventueel ondersteuning bieden maar dit wordt enkel aangeraden bij overgewicht.

Bij het samenstellen van gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding is de voedingsdriehoek een handig hulpmiddel. De voedingsmiddelen waarvan je in verhouding meer mag eten, bevinden zich bovenaan in de voedingsdriehoek. De voedingsmiddelen waarmee je lichaam met een kleine portie al genoeg heeft, behoren tot de kleinere vakken. De bodem, de restgroep, is een extraatje. Dit draagt niet bij tot een gezonde, evenwichtige voeding.

Elk voedingsmiddel levert een aantal voedingsstoffen, zoals koolhydraten, vetten en eiwitten. De aanbevolen dagelijkse dosis hiervan is afhankelijk van leeftijd, geslacht, activiteiten en dus ook van de energie die je lichaam nodig heeft.

Naast een gezonde voeding is bewegen uiteraard ook belangrijk.

Heb je toch een klein duwtje in de rug nodig? Dan kan je rekenen op onze afslanksupplementen en ons ruime assortiment van afslanktheeën. Wacht niet langer maar spring binnen en start morgen!  

Nieuwsbrief 2/23 - 24/02/23

Enkele tips voor een gezonde weerstand: multivitaminen

Gezonde voeding, voldoende beweging en een goede nachtrust zijn de elementen voor een goede weerstand. Zodoende ben je minder vatbaar voor negatieve invloeden van buitenaf. Je weerstand op peil houden is echter niet altijd evident.

Voedingssupplementen en vitaminen kunnen indien nodig ondersteuning bieden bij het verhogen van de weerstand. Multivitaminen vormen hierbij een goede basis. Ze bestaan uit een mix van vitaminen en mineralen die je helpen gezond en fit te blijven.

Onderstaande tien vitaminen en mineralen hebben alvast een positieve invloed:

  • Vitamine A, oftewel retinol, is een in vet oplosbare vitamine die veelal in dierlijke producten voorkomt. Deze vitamine zorgt er mede voor dat we voldoende witte bloedcellen hebben.
  • Vitamine C  is één van de bekendste weerstandvitamines. Deze vitamine stimuleert de vorming van, en voorkomt schade, aan witte bloedcellen. Ook zorgt deze vitamine dat ijzer uit de voeding beter wordt opgenomen. Van nature zit vitamine C met name in groenten en fruit, zoals kiwi, sinaasappel, rode paprika en aardappelen.
  • Vitamine D  zorgt mede voor een goede weerstand. Deze vitamine wordt onder invloed van zonlicht aangemaakt in de huid. In vette vis zit veel vitamine D. Daarnaast wordt het toegevoegd aan halvarine en margarine.
  • Het mineraal koper zorgt voor de productie van afweercellen en kan deze beschermen. Een tekort vermindert de werking van bepaalde witte bloedcellen. Het komt vooral voor in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten. Groenten, fruit en cacaoproducten bevatten ook koper.
  • Seleen is een mineraal dat specifieke verdedigingscellen van ons afweersysteem stimuleert. Deze cellen kunnen indringers onschadelijk maken. Je vindt het in bijna alle voedingsmiddelen waarbij granen over het algemeen rijker aan seleen zijn dan groenten. Orgaanvlees zoals lever bevat veel seleen en vis en schelpdieren ook.
  • IJzer is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen dewelke zuurstof van de longen naar de weefsels vervoeren. Daarnaast ondersteunt het het immuunsysteem en draagt het bij aan onze energievoorziening. IJzer komt voor in vlees(producten), aardappelen, brood en groenten. De belangrijkste leveranciers voor ijzer in onze voeding zijn brood en vlees(waren).
  • Zink speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van afweercellen in de schildkier. Er worden bij een tekort namelijk niet alleen minder afweercellen aangemaakt; ze reageren ook minder goed. Dit mineraal komt vooral voor in vlees, vis, volkorenbrood, peulvruchten en rijst.
  • Vitamine B6, B11 en B12. Vitamine B6, dat vooral in aardappelen, bananen en bruin brood zit, zorgt voor een goede conditie van de lymfeklieren en daarmee voor voldoende witte bloedcellen. Vitamine B11 en vitamine B12 zijn van invloed op de ontwikkeling en gevoeligheid van specifieke cellen van het afweersysteem.

Benieuwd welke supplementen jouw weerstand het beste kunnen ondersteunen? Wij geven je graag persoonlijk advies.  

Gezond zwanger

Jezelf goed verzorgen is van groot belang, zwanger of niet. Gezond en gevarieerd eten alsook voldoende beweging behoren daartoe. Voor de toekomstige mama's zijn er echter een aantal belangrijke aandachtspunten om in de gaten te houden:    

Het eerste trimester: week 1 tot 5  

Vitaminen en geneesmiddelen  
Voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en de bloedaanmaak van je baby is de inname van foliumzuur onmisbaar. Neem daarom gedurende de eerste 3 maanden van je zwangerschap foliumzuur.    
 
Neem daarnaast geen vitaminen en geneesmiddelen op eigen houtje. Maar vraag advies aan je arts, vroedvrouw of apotheker. Een teveel aan vitaminen (vooral vitamine A en D) kan immers schadelijk zijn.    

Het eerste trimester: week 10 tot 13  

Vaccinaties  
Het is raadzaam om al vóór je zwangerschap met je arts na te gaan welke vaccinaties je nodig hebt. Indien dit niet gebeurde, overloop dit dan alsnog.  

Griep  
Als zwangere ben je vatbaarder voor een ernstig verloop van griep en de complicaties ervan. Ook je baby loopt ernstig risico. Daarom wordt de vaccinatie aangeraden tijdens het griepseizoen ongeacht de fase van de zwangerschap.  
 
Het tweede trimester: week 23 tot 27  

Kinkhoestvaccinatie  
Ben je niet beschermd tegen kinkhoest? Dan kan je na de geboorte je baby, die nog niet (volledig) gevaccineerd is, besmetten. Bij een kind is kinkhoest ernstig en kan het zelfs een dodelijke afloop hebben. Daarom is het belangrijk dat jijzelf, je partner en mensen in de directe omgeving van je baby gevaccineerd zijn.  

Het derde trimester: week 28 tot 31   

Maagzuur  
Heb je last van brandend maagzuur? Dit komt doordat je slokdarm zich minder goed afsluit van de maag door hormonale veranderingen. De groei van de baarmoeder verhoogt ook de druk op je maag.   

Volgende tips kunnen helpen. Kies meerdere keren per dag voor een lichte maaltijd. Eet langzaam en kauw goed. Vermijd sterke koffie, bruisende dranken en vetrijk, zuur of sterk gekruid voedsel. Zit goed rechtop. Helpen deze maatregelen onvoldoende, vraag dan raad aan je arts, vroedvrouw of apotheker.    

Winterblues

Ze steken opnieuw de kop op. De winterblues. Vermoeidheid, prikkelbaarheid, somberheid, concentratieproblemen en angst tijdens de donkere wintermaanden. Een winterdepressie die na de feestdagen optreedt en in de lente spontaan verbetert.    

De grootste oorzaak van de winterblues is dat onze biologische klok lijdt onder de verminderde hoeveelheid licht tijdens de duistere wintermaanden. Een verklaring waarom het ook vaker optreedt in noordelijk gelegen streken.  

Onze biologische klok wordt nl. verstoord gezien de epifyse of pijnappelklier gedurende de nacht het hormoon melatonine afscheidt dat het slaapmechanisme in gang zet. Bij te hoge concentraties kun je last krijgen van een aanhoudende vermoeidheid. Het hormoon speelt daarnaast ook een rol in de interne regeling van de biologische klok. Door een ontregeling van je dag-nacht ritme krijg je een gestage verschuiving ervan, waarbij je je steeds later op de dag "wakker" voelt.    

Wat kun jij doen? Blijf niet bij de pakken zitten maar:    

  • Ga naar het licht: Mensen met een winterdepressie reageren heel goed op licht. Ga bij voorkeur dan ook naar een plaats waar veel zonlicht is. Een andere optie is lichttherapie.
  • Ga naar buiten en beweeg: Niet enkel het buitenlicht is een voordeel, de fysieke activiteit helpt je om je wakkerder te voelen alsook om beter te slapen. Drie vliegen in één klap!
  • Eet gezond: Eet gezond waarbij je koolhydraten vermijdt. Vooral de suikers. Ze geven immers een kortdurende energieboost. Kies voor complexere koolhydraten en groenten en fruit die tot een verzadigd, loom gevoel leiden.   
  • Onderhoud je sociale contacten: Jezelf af en toe afzonderen kan geen kwaad maar overdrijf niet. Laat je sociale contacteren niet verwateren.
  

"Geneeskunde interesseerde me altijd al, maar dokter worden? Nee, bloed en spuiten zijn mijn ding niet. Farmacie gaan studeren was daarom een logische keuze voor mij: de medische kant van het vak vind ik ongemeen boeiend. Welke medicijnen mag je combineren en welke niet, bijvoorbeeld? Je job als apotheker is soms echt medisch speurwerk, alle stukjes van de puzzel samenleggen van de mens die voor je staat. Welke medicijnen hij neemt, met welke voorgeschiedenis? En dan zie je opeens dat iemand bijvoorbeeld toch wel veel vocht vasthoudt. Heeft dat ermee te maken? Is dat iets nieuws? Soms is het nodig om iemand door te verwijzen, om daar toch even naar te laten kijken. Bij je apotheker stap je snel binnen om iets te vragen, zonder dat je een afspraak moet maken. Dat kan bij de dokter niet. Dat persoonlijke contact, in combinatie met onze medische scholing én de kennis uit iemands farmaceutisch dossier zorgt ervoor dat we een soort helicopterview hebben, wat helpt om signalen op te pikken. Tijd maken en de optimale zorg bieden voor onze patiënten: dat is uiteindelijk wat telt."

"Als apotheker ben je het eerste aanspreekpunt, we zijn laagdrempelig. Dat plaatst ons in een unieke situatie. Patiënten komen naar ons met een probleem en wij doen ons uiterste best om de juiste oplossing aan te bieden. Apotheker zijn is voor mij vooral mensen écht verder helpen. De voldoening die je krijgt van een meerwaarde te zijn voor hen, geeft mij de energie om dit elke dag opnieuw met volle inzet te doen. Ik kom uit een doktersfamilie, wat maakt dat de medische kant van ons beroep mij is ingegeven met de paplepel. Mijn guilty pleasure in de apotheek is dermatologie en cosmetica, een logisch gevolg van de extra opleiding dermato-cosmetica die ik gevolgd heb aan de VUB. Mijn persoonlijke interesse én dit diploma geven mij de juiste skill set om mensen ook op dit vlak zo goed mogelijk te begeleiden. Per slot van rekening is gezondheid iets waar je vanbinnen én vanbuiten aan kan werken. Volgens mij is dat ook een meerwaarde naar de toekomst toe. We zien steeds vaker dat mensen zich verder gaan specialiseren om zo nog beter advies te kunnen geven. Al die verschillende facetten in ons beroep maken het vak van apotheker echt boeiend."

Nieuwsbrief 3/23 – 30/03/23

Beter leven met hooikoorts

Voor mensen die aan hooikoorts lijden, heeft de zomer ook heel wat minder mooie kanten in petto nl. pollen. Wonderpilletjes bestaan hiertegen helaas niet. 

Met volgende tips kan je de symptomen gelukkig wel beperken:

  • Niet wrijven. Wrijf bij jeuk niet met je handen aan je neus of in je ogen. Dit verergert de klachten en kan zelfs leiden tot een bijkomende infectie.
  • Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten op droge dagen met veel zon en wind. Of installeer speciale horren die het stuifmeel tegenhouden, zodat ramen en deuren toch af en toe open kunnen.
  • Blijf zoveel mogelijk binnen op droge dagen. Wil je toch graag naar buiten? Doe dit dan zo vroeg mogelijk of na een regenbui. Dan zweven er minder pollen in de lucht.
  • Laat karweien in de tuin liever aan iemand anders over. Regelmatig grasmaaien en onkruid wieden zorgt ervoor dat het gras en de planten niet in bloei komen en er dus geen pollen gevormd worden.
  • Borstel de vacht van je geliefde huisdier regelmatig. Je geliefde huisdier zorgt er mee voor dat pollen zich door het huis verspreiden. Stofzuig de vacht die er op de grond achterblijft dus regelmatig op.
  • Douche voor het slapengaan. Zo spoel je alle pollen van je af en slaap je rustiger.
  • Ga op vakantie aan zee of in de bergen. Op het platteland hangt tot vijf keer meer stuifmeel in de lucht dan aan zee of in de bergen. Trek dus naar de kust of kies voor een wandelvakantie op hoogte!

Weet dat je ook steeds op ons kan rekenen voor persoonlijk advies en een product op maat (fysiologisch water, oogdruppels, neusspray, medicatie) om deze ongemakken te verlichten.

Wat is mijn huidtype en hoe kies ik de juiste verzorging?

Een goede verzorging is de basis voor een gezonde huid. Maar dat kan enkel door eerst te weten welk huidtype je hebt en je verzorging hierop af te stemmen. Elke huid is immers anders en heeft zijn eigen behoeften.

  • Normale huid: bij een normale huid zijn de poriën klein en voelt de huid zacht aan. Hij is niet droog en niet vet. Daarnaast is de huid goed doorbloed. Hij heeft de basisverzorging van reiniging en hydratatie nodig. Gebruik één keer per week een milde scrub en gebruik een moisturizer om je huid te laten stralen.
  • Gemengde huid: de gemengde huid is een combinatie tussen normaal, droog en vet. Meestal is de zogenaamde T-zone (voorhoofd, neus en kin) wat vetter met grove poriën terwijl de wangen vaak droog en trekkerig aanvoelen. Reinig met milde producten en verzorg met een lichte vochtinbrengende crème die niet te rijk en te vet is zodat je huid niet overzadigd geraakt.
  • Droge huid: een droge huid komt vocht en talg tekort. Hij is gevoeliger voor externe invloeden en ook gemakkelijk geïrriteerd. Reinig met milde producten en hydrateer met crèmes met natuurlijke oliën die vocht vasthouden. Een serum is een goede keuze, het geeft de huid een extra boost.
  • Vette huid: een vette huid heeft de neiging om meer talg te produceren dan nodig. De oorzaak kan verschillend zijn: genetische aanleg, geneesmiddelen, stress, hormonale verandering. Reinig met een mild reinigingsproduct om onzuiverheden te voorkomen. Kies voor hydraterende producten die de productie van talg in evenwicht houden.

Benieuwd welk huidtype jij hebt en welke verzorging je huid nodig heeft? Wij geven je graag persoonlijk advies.

Het aftellen kan nu echt beginnen!

Nog enkele weken tot de uitgerekende datum waarop jij je baby voor het eerst in je armen kan sluiten.

Vooraleer de grote dag nadert, wil je natuurlijk alles bij de hand hebben om je baby te verwelkomen. Maar wat heb je juist nodig?

Hiervoor hebben wij een handige checklist samengesteld die je kan afhalen in de apotheek.

Daarnaast is het nu van groot belang om naar je lichaam te luisteren.

Slapeloosheid kan optreden. Zowel door het in de weg liggen van je dikke buik als door het gepieker over je bevalling. Maak dan gebruik van kussentjes onder je buik en tussen je benen. Probeer daarnaast je hoofd leeg te maken zodat je ontspannen in bed stapt.

Heb je toch wat extra ondersteuning nodig? Dan kunnen voedingssupplementen met vitamines, mineralen en probiotica in deze laatste weken eventueel een aanvulling op je voeding zijn. Ze geven niet alleen de moeder alle belangrijke stoffen maar zorgen ook  voor de ontwikkeling van het kind.

Door een verslapping van de sluitspier van je blaas en de druk van de groeiende baarmoeder ontstaat er urineverlies. Het trainen van je bekkenbodemspieren is dan aangeraden.

Spataders worden veroorzaakt doordat de bloedcirculatie in je benen niet optimaal is. Je benen kruisen of langdurig staan of zitten is geen goed idee. Je kunt ze voorkomen door met je benen iets omhoog te slapen zodat je bloed makkelijk naar je hart terugstroomt. Lukt dit niet dan kunnen steunkousen je hier eventueel bij helpen.

Doordat je baby en dus ook je buik groeit, moet je vaker plassen. Dit is vooral 's nachts vervelend. Drink daarom gedurende twee uur voor het slapengaan niets meer.

Nieuwsbrief 6/23 - 04/07/23

Mijn zoon of dochter gaat op kamp. Welke medicatie geef ik mee?

Wanneer je zoon of dochter op kamp gaat, wil je uiteraard dat ze zeker alles bij de hand hebben. Reismedicatie maakt daar deel van uit want je wil niet dat je kind op kamp ziek wordt. Weet echter dat de leiding een grote koffer verplichte EHBO-materialen dient mee te nemen. Een aantal noodzakelijke gezondheidsproducten zelf voorzien, komt echter altijd van pas.

Denk hierbij aan blarenpleisters, ontsmettingsmiddel, pleisters, zonnecrème en muggenproducten.

  • Gedurende de kampen wordt er steevast stevig gestapt met pijnlijke blaren als gevolg ... . Blarenpleisters zijn dan ook meer dan welkom om de pijn te verlichten.
  • Ontsmettingsmiddel daarentegen is dan weer nuttig bij zowel kleine als grote pijntjes. Een ongelukje is immers snel gebeurd. Pleister erop en klaar!
  • Buiten spelen staat gelijk met smeren. Voorzie met andere woorden een zonnecrème of -spray met een hoge beschermingsfactor om hun tere kinderhuid de nodige bescherming te bieden.
  • Voorzie ook muggenwerende producten zoals een roller, spray of stick voor een goede nachtrust. Deze beschermen tegen de jeuk. Vergeet daarnaast geen producten om de jeuk te neutraliseren.

Hoe herken en verzorg ik tekenbeten?

Wanneer je gaat wandelen in bossen, hoog gras, heide, tuinen en parken is het goed opletten geblazen voor teken.

Een klein zwartbruin beestje van ongeveer 1 à 3 mm dat eruit ziet als een zwart puntje en zich bij een beet vastbijt in je huid. Meestal zit de teek op warme, vochtige plaatsen, zoals in je oksel, in je knieholtes of in je liezen. Bij kinderen zitten ze vaak op het hoofd, achter de oren of in de nek. De beet zelf kan op het hele lichaam voorkomen en doet geen pijn maar kan wel voor klachten zorgen.

Wanneer een teek zich heeft vastgebeten, zuigt ze zich vol met bloed. Er vormt zich dan een grijs of bruinzwart bolletje van 1 cm op de huid en er ontstaat en rode vlek.

Verwijder de teek zo snel mogelijk met een puntig pincet of tekentang. Gebruik zeker geen alcohol, olie, nagellak, zeep of andere middelen om de teek te verdoven. Hierdoor loopt u een hoger risico op besmetting met de ziekte van Lyme.

Ga hierbij als volgt tewerk:

  • Pak de teek beet door de pincet zo dicht mogelijk op de huid te plaatsen waarbij je ervoor oplet dat je de teek niet plet. Houd de pincet hierna gelijk aan de huid vast en trek de teek er voorzichtig en recht uit.
  • Gebruik je een tekentang? Ga dan op dezelfde manier te werk. Neem de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast om ze vervolgens in een rechte beweging uit de huid te trekken.
  • Vermijd in beide gevallen dat er delen van de teek achterblijven. Deze kunnen immers voor ontstekingen zorgen.
  • Noteer hierna de datum van de tekenbeet net als de plaats en het land waar u op dat moment was. Maak er voor de zekerheid ook een foto van. Houd de plek de komende 3 maanden ook in de gaten.
  • Eens de teek weg is, reinig je de plek met water en zeep. Ontsmet ze achteraf met ontsmettingsmiddel.  

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Wij geven je hierbij enkele tips: 

  • Blijf zoveel mogelijk op de wandelpaden en vermijd struikgewas en hoog gras.
  • Bedek je huid zoveel mogelijk en stop je broekspijpen in je sokken wanneer je wandelt. Zet kinderen een pet op.
  • Draag lichtgekleurde kleding met lange mouwen.
  • Gebruik preventief een insectenwerend middel zoals DEET.
  • Leer jezelf én je kinderen aan om je goed te controleren na elk bezoek aan een risicogebied.

Last van muggen?

Bzzzzzz ... Bzzzzzz ... . Niemand ziet ze graag komen: muggen. Niets is immers vervelender dan een muggenbeet. De jeuk die ze veroorzaken en het voortdurend moeten krabben waardoor de jeuk alsmaar erger wordt.    

Maar hoe bescherm je jezelf ertegen? Voorzie jezelf van muggenwerende producten zoals bv. een roller, spray, stick, ... . Vandaag de dag is er voor eenieder een aangepast en veilig product op de markt (zwangeren, baby's, ...) om die vervelende beestjes op een afstand te houden.     

Heb je geen zin om te smeren? Ga dan voor een handig armbandje met navulling dat je rond de pols of enkel kan dragen. Kleiner dan 3 jaar? Dan bevestig je deze aan het bedje of de maxicosi/buggy. Of gebruik een vrolijke geursticker vol natuurlijke ingrediënten.

Met het juiste product houd je bovendien ook wespen en teken weg!

Hebben ze jou toch te pakken gekregen? Gebruik dan een kalmerende spray of crème tegen de jeuk en roodheid. Probeer vooral niet te krabben. Krabben kan immers leiden tot wondjes die kunnen ontsteken.

Nieuwsbrief 7/23 - 01/08/23

Terug naar school: tips voor een gezonde start!

Terwijl de vakantie stilaan ten einde loopt, staat het nieuwe schooljaar al voor de deur. De een kijkt er reikhalzend naar uit, voor de ander had de vakantie net wat langer mogen duren. Eén ding staat vast. De eerste weken van het nieuwe schooljaar zijn vaak erg spannend maar tegelijk ook erg vermoeiend.

Het is een periode die heel wat van onze kinderen vergt: een nieuw schoolritme, een hele dag concentreren, huiswerk, naschoolse activiteiten, ... . Allemaal zaken die de nodige energie vereisen en een impact hebben op de natuurlijke weerstand. 

Voor een vlotte start hebben wij alvast enkele tips verzameld:

  • Om opnieuw in het schoolritme te komen, is het aangeraden om 2 weken voor de start van het schooljaar het uur van slapengaan stap voor stap te vervroegen en het uur van opstaan mee te verschuiven. Elke dag het uur van slapengaan en opstaan 15 minuten vervroegen is perfect.
  • Een goede nachtrust is sowieso van groot belang. Zet daarom minimaal een uur voor het slapen tablets, computers, TV's etc. uit. Blauw licht zorgt er immers voor dat onze hersenen niet begrijpen dat het tijd is om te gaan slapen.
  • Zorg ervoor dat je kind gezond en evenwichtig eet. Een lunchbox met (bruin) brood, groentjes en een stuk fruit is ideaal. Vergeet daarnaast geen variatie te brengen in de samenstelling van de lunch.
  • Laat je kind lekker buitenspelen! Zo verhoog je de natuurlijke weerstand. Bovendien vallen ze erna beter in slaap.
  • Toch een extraatje nodig? Sommige supplementen zijn speciaal ontwikkeld om bij te dragen tot een goede werking van het immuunsysteem en vormen een prima aanvulling om de natuurlijke weerstand van je kind te ondersteunen.
  • Vaak betekent een nieuw schooljaar ook een nieuw luizenseizoen. In grote klassen en op de speelplaats komen er tenslotte veel kinderen met elkaar in contact. Heb je luizen gesignaleerd bij je kind? Dan is het tijd om actie te ondernemen! Vandaag de dag zijn er diverse luizenproducten op de markt: luizenshampoos, -lotions en -sprays. De 'nat-kam-methode' geniet hierbij nog altijd de voorkeur.

Ziezo, zo is zoon- of dochterlief helemaal klaar om erin te vliegen! 

De voordelen van een huisapotheker

Gebruik je minstens 5 verschillende terugbetaalde geneesmiddelen per jaar waarvan 1 chronisch? Verblijf je bovendien niet in het ziekenhuis of in een rusthuis? Dan heb je baat bij een persoonlijke begeleiding van je medicatiegebruik door het kiezen van een huisapotheker. 

Door een huisapotheker te kiezen, krijg je nl. doorlopende opvolging afgestemd op jouw noden. Hij/zij heeft een volledig overzicht van de geneesmiddelen die je neemt.

Bij elke aflevering van een geneesmiddel raadpleegt je apotheker je medicatiehistoriek om na te gaan of dat geneesmiddel veilig voor je is. Daarom registreert hij/zij alle voorgeschreven geneesmiddelen die je in de apotheek komt halen systematisch in je farmaceutisch dossier. Je huisapotheker gaat echter een stap verder. Hij/zij registreert ook alle geneesmiddelen die je zonder voorschrift komt halen. Zowel zelfzorggeneesmiddelen als gezondheidsproducten die een invloed kunnen hebben op de werking van je geneesmiddelen zoals bv. voedingssupplementen. De medische hulpmiddelen die je gebruikt, vind je hier eveneens in terug. Al die informatie is ten slotte belangrijk voor een goed en veilig gebruik van jouw medicatie.

Hij/zij deelt de relevante informatie over je geneesmiddelen via het gedeeld farmaceutisch dossier met andere apothekers bij wie je langsgaat. Zodoende is correct advies gegarandeerd wanneer je bv. naar een apotheek van wacht gaat, op uitstap bent of naar een andere apotheek gaat omdat het je zo uitkomt.

Je huisapotheker werkt ook samen met je (huis)arts en je andere zorgverstrekkers (specialist, ziekenhuis, ...) voor het uitvoeren van je behandeling.

Daarnaast heeft je huisapotheker altijd een persoonlijk medicatieschema voor je klaar. Een krachtig hulpmiddel om je behandeling goed in eigen handen te nemen met hierop ieder geneesmiddel dat je moet nemen en per geneesmiddel de vermelding hoe je het moet nemen, hoeveel en op welke manier. Eventuele gezondheidsproducten die je gebruikt, staan er ook op. Zodoende heb je een handig overzicht waarmee je het risico op ongewenste bijwerkingen, verergering van klachten en ziekenhuisopnames sterk kan verminderen. 

Je huisapotheker begeleidt je evenzeer in het goed gebruik van jouw geneesmiddelen en reikt hulpmiddelen aan als je problemen ondervindt met jouw medicatie. Op regelmatige tijdstippen doet hij/zij een medicatienazicht om je medicatieschema up-to-date te houden. Het is nl. de taak van de apotheker om je geneesmiddelengebruik te optimaliseren.  

Je huisapotheker is met andere woorden een belangrijke schakel in je zorgtraject. Hij/zij maakt immers het verschil door je op een persoonlijke manier en met deskundig advies bij te staan op vlak van medicatie en gezondheid.

Hoe kies je je huisapotheker?

Dat doe je zelf. Je bent hier volledig vrij in. Eens je een huisapotheker gekozen hebt, informeert hij/zij je over de dienstverlening van huisapotheker, je rechten en wat je mag verwachten. Hierna dien je simpelweg een overeenkomst te ondertekenen. Hierin stem je zowel in met het delen van je gezondheidsgegevens als met de opvolging van de farmaceutische zorg.

Interesse? Kom gerust langs voor meer info.

Bron: APB

Wanneer het kriebelt bij je huisdier ... 

Krabt of bijt je geliefde huisdier zich vaker dan normaal? Dan kunnen vlooien weleens de oorzaak zijn.

Minuscule bloedparasieten die nauwelijks met het oog zichtbaar zijn en zich voeden met het bloed van je viervoeter. Ze leven in de vacht of in het bed van je hond of kat en houden van warmte waardoor je ze vooral in de zomermaanden tegenkomt. Sommigen veroorzaken jeuk of andere ongemakken. Maar er zijn ook gevaarlijke soorten die ziektes dragen.

Je kan echter al heel wat problemen voorkomen door je huisdier goed te verzorgen, beschermen en regelmatig te controleren. De aanwezigheid van vlooien helemaal uitsluiten is helaas niet altijd mogelijk. 

Wij geven je enkele tips: 

  • Je huisdier preventief beschermen is veel gemakkelijker dan een vlooienplaag te bestrijden. Bespreek met je dierenarts welke behandeling (tabletten, vlooienband, lokale behandeling) het beste past. Houd hierbij rekening met zaken zoals de leefomstandigheden, allergieën en overige huisdieren.
  • Toch vlooien? Start dan meteen een behandeling met een vlooienmiddel (bv. met een shampoo, spray of druppels) en kam de vacht regelmatig uit.
  • Vlooien zijn drager van de hondenlintworm. Bij de behandeling moet het dier daarom dan ook altijd ontwormd worden.
  • Vergeet ook je leefomgeving niet flink te reinigen om alle eitjes en larven te verwijderen. Behandel je omgeving met een speciale vlooienspray die je rechtstreeks op de vlooien spuit. Stofzuig de kleinste hoekjes alsook onder de meubels. Was per slot van rekening alle voorwerpen waarmee het dier in contact gekomen is op een zo hoog mogelijke temperatuur waarbij je ook het speelgoed van je hond of kat niet vergeet.

Nieuwsbrief 8/23 - 05/09/23

De start van de herfst

Stilaan komt de herfst er weer aan en vaak duiken dan verkoudheden op.

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en bijholten die wordt veroorzaakt door een virus. De slijmvliezen worden dikker, gevoeliger en er wordt meer slijm aangemaakt. Hierdoor kan je je goed ziek voelen en klachten krijgen als een verstopte neus of loopneus, verlies van reuk, hoofdpijn, niezen, hoesten, keelpijn, heesheid, oorpijn en vermoeidheid.

Een medicijn om een verkoudheid te genezen bestaat niet gezien het een virus is. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om je verkoudheid te lijf te gaan.

Spoel je neus met een zoutwateroplossing. Zodoende komen de slijmen makkelijker los wat op zijn beurt voor opluchting zorgt en hoofdpijn kan verlichten.

Volstaat spoelen niet? Gebruik dan een neusspray met xylometazoline volgens het advies van je apotheker of huisarts. Hierdoor wordt het slijmvlies minder dik en kun je wat makkelijker door je neus ademen.

Hevige keelpijn, pijn bij het slikken en praten of hoesten? Probeer de keel dan vochtig te houden door veel water of thee met honing te drinken. Keelpastilles kunnen daarnaast ook voor verlichting zorgen. Er bestaan zelfs pastilles of sprays met een ontsmettende en pijnstillende werking. Vraag aan je apotheker welke pastille of spray je het best kiest en hoe je die gebruikt.

Een droge hoest of een slijmhoest? Het zijn beiden natuurlijke reacties van je lichaam om ervoor te zorgen dat de luchtwegen en longen schoon blijven. Tijdens het hoesten wordt er nl. vanuit de longen lucht of ander irriterend materiaal met enorme kracht naar buiten gestoten. Je hoest stoppen? Geen probleem. Want voor elke hoest hebben we een siroop.  

Wanneer je huisarts je platte rust voorschrijft dan volg je zijn/haar orders maar best op. Je lichaam heeft alle energie immers broodnodig om het virus te bestrijden. Probeer voldoende te rusten en kruip op tijd onder de wol.

Zorg voor de nodige hygiëne. Was regelmatig je handen en gebruik enkel papieren zakdoekjes die je meteen kan weggooien om te vermijden dat je anderen aansteekt.

Rook zeker niet tijdens je verkoudheid. Je slijmvliezen zijn al geïrriteerd en roken maakt dit alleen maar erger of zorgt ervoor dat je klachten langer aanhouden. Bovendien verlaagt het je weerstand.

Toch een duwtje in de rug nodig? Dan kan een vitaminesupplement voor de weerstand een oplossing bieden.

Last van acné

Last van acne of langdurige onzuiverheden? Dan ben je niet alleen.

Acne is immers de meest voorkomende huidaandoening bij jongeren rond de leeftijd van 15 jaar. De aandoening kan echter ook langer aanhouden en op elke leeftijd voorkomen; zowel bij mannen als bij vrouwen. Het komt voornamelijk voor op het gezicht, de rug en de schouders.

De boosdoeners zijn verstopte of ontstoken talgklieren. Door hormoonveranderingen of bepaalde geneesmiddelen kunnen ze meer talg (een vettige substantie) aanmaken.

Hierdoor worden de poriën (de uitgang van de kliertjes) op hun beurt wijder en verdikken ze waardoor het talg zich opstapelt. De talgklieren raken op hun beurt verstopt met dode huidcellen, talg en bacteriën. Talgophopingen die we kennen als mee-eters of comedonen. Door de opgehoopte talg kunnen bacteriën zich bovendien vermenigvuldigen totdat het haarzakje openscheurt en vervolgens een ontsteking veroorzaakt, met als gevolg pukkels en puistjes.

Acne komt in verschillende vormen voor. Wij zetten de belangrijkste types voor je op een rijtje en geven je enkele tips om er mee om te gaan.

Er zijn 6 soorten acne:

1. Mee-eters of comedonen; open comedonen of zwarte punten bij wijde, openstaande poriën en gesloten comedonen of witte punten wanneer de uitgang van de porie verstopt is met talg en dode huidcellen.
2. Witkopjes: deze lijken op mee-eters, maar zijn vaak wit (vandaar de naam).
3. Papels: rode bobbels op de huid die ontstaan door een ontsteking van een haarzakje en behoorlijk pijnlijk kunnen zijn.
4. Puisten: een rode, pijnlijke zwelling op de huid waar een gele puskop op ontstaat. Een steenpuist ontstaat door een ontstoken talgklier.
5. Noduli: grote harde knobbels die zich onder het huidoppervlak ophopen en pijnlijk kunnen zijn.
6. Cysten: deze kunnen zeer pijnlijk zijn. Ze lijken op steenpuisten onder de huid en omdat ze diep in de huid zitten, is het risico op littekens het grootst.
 

Vermijd te allen tijde om aan puistjes te prutsen en behoed je zo voor grotere infecties alsook voor littekens.

Voorzie je huid daarentegen dagelijks van een goede gezichtsverzorging die je huid soepel houdt alsook je poriën reinigt waardoor deze minder makkelijk verstopt raken. Volg hierbij onderstaande stappen:  

1. Reinig je huid 's morgens en 's avonds om je poriën schoon te houden. 
2. Hydrateer je huid 's morgens en 's avonds met een gezichtsverzorging voor een onzuivere huid.
3. Pak je puistjes gericht aan door te kiezen voor verzorgingsproducten die je lokaal aanbrengt.

Vergeet naast je dagelijkse verzorging geen geschikt zonnebrandmiddel te voorzien. En check ook je make-up. 

Veel make-up producten bevatten immers vetten die kunnen bijdragen tot talgophopingen. Gebruik make-up op waterbasis of natuurlijke make-up (op basis van mineralen). Deze zorgt ervoor dat je geen last hebt van mee-eters, acne, een droge huid of andere problemen.

And last but not least ... wrijf zeker niet in je gezicht en pas op bij het scheren. Huidirritatie zorgt tenslotte voor meer puistjes.

Meer info? Kom gerust langs voor meer advies.

Griepvaccinatie

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die elke winter ongeveer 1 op de 10 mensen treft. Meestal genees je hier na enkele dagen zelf van maar een jaarlijkse griepvaccinatie is toch geen overbodige luxe. Bij sommige personen kan de griep immers ernstige gevolgen hebben. 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een aandoening aan longen, hart, lever of nieren laten zich daarom best ieder jaar vaccineren.

Griep wordt veroorzaakt door het influenza- of griepvirus. Er zijn verschillende grieptypes en elk jaar circuleert er meer dan één type. Omdat de circulerende virustypes jaarlijks veranderen, kan je elk jaar opnieuw griep krijgen. Symptomen ervan zijn: droge hoest, hoofdpijn, keelpijn, koorts, koude rillingen, spierpijn en moeheid. Klachten die enkele dagen tot een week kunnen aanhouden. Daarbovenop kan het weken duren vooraleer je je weer helemaal beter voelt.

Het virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Andere mensen kunnen deze druppeltjes inademen en zo besmet worden. Ook via de handen en voorwerpen kan het virus worden overgedragen. Griep is besmettelijk vanaf 1 dag voor tot 5 of 6 dagen na het begin van de symptomen.

Het griepseizoen duurt gemiddeld 8 tot 12 weken en vindt meestal ergens tussen eind november en maart plaats. De beste periode om je te laten vaccineren is vanaf midden oktober omdat het vaccin pas bescherming biedt vanaf 2 weken na de prik. Het beschermt je zo'n 6 maanden.

Het griepvaccin is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen voor: 

  • Personen van 65 jaar en ouder
  • Personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, bv. in een woonzorgcentrum
  • Personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen:

    - longaandoeningen
    - leveraandoeningen
    - metabole aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2
    - hartaandoeningen
    - neurologische aandoeningen en ernstige psychische aandoeningen zoals dementie
    - bepaalde zeldzame ziekten (waaronder het syndroom van Down)

  • Alle personen met immuunstoornissen en hun gezinsleden
  • Zwangere vrouwen
  • Personen met obesitas (BMI > 40)
  • Alle personen die in de zorgsector werken, in en buiten zorginstellingen
  • Personen die samenwonen met kinderen jonger dan 6 maanden waarvan de moeder niet gevaccineerd is tijdens de zwangerschap
    Bron: laatjevaccineren.be

Nieuwsbrief 9/23 - 12/10/23  

Last van haaruitval?

Last van haaruitval, dunner wordend haar of kaalheid? Geen paniek, per dag verliezen we gemiddeld 50 tot 100 haren. Gezien er steeds nieuwe haren terug groeien merk je hier echter niets van. Verlies je niettemin ineens hele plukken of word je haar merkbaar dunner? Dan heb je misschien wel last van haaruitval.

Wanneer het aantal haren dat uitvalt groter is dan het aantal haren dat terug groeit, is er sprake van haaruitval. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben. Haaruitval is er in diverse vormen en kan verschillende oorzaken hebben.

De 5 meest voorkomende oorzaken van haaruitval:

  • Verandering van de seizoenen. Seizoensgebonden haaruitval is een natuurlijk fenomeen. Normaliter zit 90% van je haren in de groeifase en de overige 10% in de telogene fase of de fase waarin het haar gaat uitvallen. Tijdens deze periode bevindt een groter percentage van de haren zich echter in de telogene fase. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk.
  • Ouderdom. Geleidelijk haarverlies kan ook te wijten zijn aan ouder worden. Hoe ouder we worden, hoe dunner, korter en lichter van kleur onze nieuwe haren worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo is de mate waarin je haar verliest vaak genetisch bepaald. Ook speelt de haargroeicyclus een belangrijke rol. Naarmate het ouder worden, kan de duur van de groeifase korter worden of kunnen haarfollikels krimpen waardoor het haar stapsgewijs dunner wordt. Gaandeweg sterven er ook meer haarzakjes af waardoor er geen nieuw haar meer aangemaakt wordt.
  • Hormonen. Wanneer je zwanger bent of in de overgang komt, kun je last hebben van haaruitval. Hormoonwisselingen zijn namelijk van invloed op de haargroeicyclus.
  • Vitaminetekort. Het is erg belangrijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen waarbij vitamine B en het element silicium een grote rol spelen.
  • Stress. Het stresshormoon cortisol heeft een grote invloed op de regulering van de haarfollikels of haarzakjes. Wanneer er hoge hoeveelheden cortisol in het lichaam zijn (bv. bij stress) kan dat de groei van follikels bemoeilijken. De groei blijft langer in de rustfase hangen waardoor het haar niet meer groeit en de kans op haaruitval groter is.

Wij geven je alvast enkele tips om haaruitval te beperken en te voorkomen:

  • Vitaminen. Studies hebben aangetoond dat vitaminen helpen om je haaruitval te beperken. Enkele vitaminen en mineralen die je kunnen helpen zijn: vitamine B, vitamine  E, silicium, keratine, zink en selenium.
  • Essentiële oliën. Essentiële oliën kunnen helpen om haaruitval te beperken en de haargroei alsook de levensduur van het haar te bevorderen.
  • Een gezonde levensstijl. Een studie heeft ook aangetoond dat een dieet van rauwe groenten en verse kruiden haaruitval kan verminderen. Groene groenten zijn immers een bron van ijzer, kalium, vitamine C en vitamine K. Zij zorgen er mee voor dat de haarcellen actief blijven en goed functioneren. Eet dus voldoende spinazie, sla, broccoli en kool.

Zo kan jij genieten van een sterke, stralende en volle haardos!

Stress en burn-out

Dagdagelijks krijgt iedereen van ons wel te kampen met stress. Denk maar aan de ochtendrush waarbij je op tijd aan de schoolpoort moet staan, de file naar je werk, ... .

Langdurige stress kan echter leiden tot een burn-out of tot overspanning en een "opgebrand" gevoel, concentratieproblemen, geheugenproblemen, irritatie en een laag zelfbeeld.

Het niet (h)erkennen van overmatige stress is het grootste gevaar voor de ontwikkeling van overspannenheid en burn-out. Iedereen reageert echter anders op stress. Bij de één zijn de klachten psychisch terwijl ze bij de ander van lichamelijke aard zijn of een combinatie van beiden. Daarnaast zijn er ook mensen die nergens last van hebben en onder langdurige stress perfect functioneren. Zij kunnen stress snel neutraliseren en zich goed terug opladen.

Bij overspanning herstelt men weer snel en komt men ook weer snel in balans indien de oorzaak weggenomen wordt. Bij burn-out blijven de verschijnselen echter en kan men de balans niet terugvinden. Een burn-out is meestal het gevolg van een opeenstapeling van stressoren en frustraties over een lange termijn, meestal zelfs over jaren.

Typische kenmerken van een burn-out zijn: vermoeidheid, slapeloosheid, lichamelijke pijn, verteringsproblemen en slechte eetlust, vatbaarder voor ziektes en het ervaren van stress.

Een burn-out kan iedereen overkomen. De kans is echter groter bij mensen met bepaalde karaktereigenschappen als: perfectionisme, groot verantwoordelijkheidsgevoel, de lat altijd hoog leggen, weinig of minder zelfvertrouwen, ja-knikkers, ... . 

De duur van een burn-out verschilt per persoon. Bij de een duurt het enkele maanden terwijl het bij de ander meer dan een jaar duurt. Doorgaans geldt wel: hoe langer je over je grenzen gegaan bent, hoe langer je herstel zal duren.

Er is geen algemene behandelingsmethode maar stressmanagement, medicatie en/of psychotherapie bieden zeker hulp. Rust is vooral van groot belang net als een evaluatie en herziening van de werkomstandigheden tezamen met de levensstijl.

Supplementen met Acetyl-L-carnitine, extract van Rhodiola rosea, co-enzyme Q en vitamine B geven je echter zeker een flinke steun in de rug.

Weerbaarheid: vitamine D-tekort

Voel je je vaak moe en heb je geen energie? Heb je daarnaast ook spier- en gewrichtspijn? Dan zou je weleens een vitamine D-tekort kunnen hebben.

Met de dalende temperaturen en de dagen die alsmaar korter worden is het immers moeilijk om voldoende zon en de bijhorende vitamine D op te doen.

Zonlicht is nl. de belangrijkste bron van vitamine D. Onder invloed van zonlicht in de huid kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken. Daarnaast zit vitamine D ook in eten: vooral in vette vis en met wat lagere gehaltes in vlees en nieren. Ook wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Vitamine D heeft verschillende functies in het lichaam:

  • Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Hierdoor zorgt het voor stevige botten en tanden.
  • Het is nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen.
  • Het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie.
  • Het is van belang voor een goede werking van het immuunsysteem.

De meeste mensen maken zelf voldoende vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Doet je lichaam dat niet dan is er sprake van een vitamine D-tekort.

Dit herken je onder andere aan:

  • Vermoeidheid en een tekort aan energie
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Zwakkere botten
  • Overgevoelig en bloedend tandvlees
  • Terugkerende verkoudheid
  • Angstaanvallen

Hoe los je het vitamine D-tekort op?

Hoeveel vitamine D wordt aangemaakt, verschilt per persoon. Dit heeft vooral te maken met je leeftijd, het seizoen en je huidskleur.

Jonge kinderen, vrouwen na de menopauze, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangeren hebben echter meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen. Voor hen geldt het advies om een supplement te nemen om zo aan voldoende vitamine D te komen.

Nieuwsbrief 10/23 – 09/11/23

Samen sterk doorheen de winter

Met de dagen die alsmaar korter worden en de winter die in zicht is, is een goede immuniteit ontzettend belangrijk. Met een verlaagde immuniteit ben je immers vatbaarder voor vervelende en aanslepende winterkwaaltjes. Op tijd je immuniteit versterken is dus de boodschap maar hoe begin je hieraan?

Wij geven je enkele tips om de winter gezond door te komen:

  • Zorg voor een goede darmflora d.m.v. van gezonde voeding. 80% van de afweermechanismen en gezonde bacteriën die je natuurlijke immuniteit bepalen, bevinden zich nl. in de darmen! Gezonde voeding is m.a.w. een hoofdrolspeler om je natuurlijke immuniteit in topvorm te houden. Denk hierbij aan natuurlijke voeding met veel plantaardige componenten (groenten, fruit, noten, ...) seafood (vis, schaal- en schelpdieren, wieren, ...), eieren en gevogelte.
  • Versterk je immuniteit d.m.v. voedingssupplementen. Supplementen kunnen je immuunsysteem bevorderen voor zover je voor immuniteitsvriendelijke vitamines, mineralen en antioxidanten kiest.
  • Beweeg! Zoek ondanks de koude de frisse buitenlucht op. Zodoende versterk je je immuniteit. Slaap daarnaast ook +/- 8 uur.
  • Voelt je huid schraal aan? Wees dan voorzichtig met zowel koude droge lucht als met warme droge lucht indien je je huid zacht wil houden. Door de droogte is het extra belangrijk om je huid goed gehydrateerd te houden. Gebruik daarom een rijke en hydraterende crème.
  • Zelfs in de winter blijft voldoende drinken onmisbaar. Dit om de gevolgen van de droge lucht van de verwarming alsook het feit dat ons lichaam harder moet werken om warm te blijven te compenseren.
  • Tijdens de koude wintermaanden krijgt je huid het zwaar te verduren gezien je huid de eerste verdedigingslinie is. Door je huid goed te hydrateren en te beschermen kan ze haar beschermende barrièrefunctie blijven uitvoeren. Zo bescherm je je huid tegen roodheid, een trekkerig gevoel en droogheid en beschermt je huid je op haar beurt tegen infecties en andere winterkwaaltjes.

Artrose en gewrichtspijnen

Artrose is een chronische aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten vermindert. In de volksmond wordt het ook wel gewrichtsslijtage genoemd.

Het kraakbeen wordt alsmaar dunner en minder soepel. Stapsgewijs verdunt de kraakbeenlaag om tenslotte helemaal te verdwijnen. Kraakbeen dat normaliter als een soort schokdemper werkt en de gewrichten soepel over elkaar laat bewegen. Bij artrose schuren de gewrichten echter over elkaar waardoor je pijn voelt bij het bewegen. Het gewricht wordt ook meer belast waardoor er op korte termijn een chronische ontsteking ontstaat met vochtophoping in het gewricht en zelfs misvormingen van het bot tot gevolg.

Artrose kan alle gewrichten aantasten maar wordt het minst goed verdragen ter hoogte van de heupen en kniëen omdat deze gewrichten dagdagelijks het meest belast worden.

Meestal ontstaat artrose zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak zoals bij veroudering. Ze wordt dan primaire artrose genoemd. Hierbij is er een zekere genetische of erfelijke aanleg. Artrose die veroorzaakt wordt door een onderliggende oorzaak zoals na een ongeluk of door een aangeboren scheefstand wordt secundaire artrose genoemd.

Symptomen van artrose zijn bv. pijn tijdens het bewegen van de gewrichten. Ook stijfheid of een stram gevoel vooral na een periode van rust, zoals 's morgens, is één van de symptomen van artrose. Andere typische kenmerken zijn een krakend gevoel bij bewegen, zwelling of vochtophoping in het gewricht, bewegingsbeperking, misvorming en standsverandering van het gewricht.

Voldoende bewegen zou moeten helpen te voorkomen dat artrose zich verder ontwikkelt. Bewegen en vaak aan sport doen beschermt nl. de gewrichten door de spieren eromheen te versterken en soepel te houden. En omdat sterkere spieren voor meer steun zorgen, neemt de pijn af.

Er bestaan verschillende soorten behandelingen die de pijn, stijfheid en ontstekingen kunnen afremmen. Soms door middel van medicijnen (verlichting d.m.v. paracetamol of NSAID's zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac) of voedingssupplementen. Injecties met hyaluronzuur of cortisone worden ook toegepast. And last but not least een operatie waarbij het versleten gewricht vervangen wordt door een kunstgewricht.

Een genezing van artrose is helaas niet mogelijk.

Incontinentie: een veelvoorkomend probleem

Ondanks dat incontinentie of onvrijwillig verlies van urine een veelvoorkomend probleem is, is het vandaag de dag nog steeds een taboe. Of je nu een man of een vrouw bent, jong of oud, iedereen kan ermee te maken krijgen. Het is m.a.w. niets om je voor te schamen.

Er bestaan verschillende soorten incontinentie met elk hun eigen kenmerken, oorzaken en behandeling. Een aantal ervan treden slechts tijdelijk op, anderen zijn van blijvende aard. Een enkele keer komen ze ook samen voor. In dat geval wordt de meest storende vorm eerst behandeld.

Wij lichten de 2 grootste soorten alvast toe:

  • Stress- of inspanningsincontinentie. Bij stress- of inspanningsincontinentie verlies je kleine beetjes urine bij het bewegen, bukken, tillen, niezen, hoesten of andere inspanningen wanneer de druk in je buikholte ongewild verhoogd wordt. Deze vorm wordt meestal veroorzaakt door een verslapping van de bekkenbodemspieren of een minder sterke blaashals. Iets waar vrouwen vaak last van hebben bij een zwangerschap of bevalling net als aan het begin van de overgang. Maar het komt net zo goed bij mannen voor.
  • Aandrangincontinentie. Bij 'urge- of aandrangincontinentie' moet je heel vaak plots plassen. Een gevoel dat optreedt omdat de blaaswand onwillekeurig samentrekt waardoor de blaas begint te lekken. Op het moment dat je de aandrang voelt, verlaat de urine de blaas al. De hoeveelheid urine varieert hierbij van een paar druppels tot de hele blaasinhoud. Soms ook 's nachts. Het komt zowel bij vrouwen en mannen voor. Mogelijke oorzaken van 'urge-incontinentie' zijn een urineweginfectie, een overactieve blaas of een neurologische aandoening, bv. dementie.

Krijg je last van incontinentie? Dan is het sowieso verstandig om naar je huisarts te gaan. O.b.v. het type incontinentie, de frequentie en de ernst ervan kan hij/zij vervolgens een diagnose stellen. In sommige gevallen is incontinentie (deels) te behandelen met oefeningen, medicatie of een operatie. Je huisarts kan er ook voor kiezen om je door te sturen naar een specialist voor verder onderzoek of een eventuele behandeling.

Vandaag de dag bestaat er voor elke vorm van incontinentie gelukkig passend incontinentiemateriaal. Welk materiaal geschikt is, ligt vnl. aan de hoeveelheid urine die je verliest. Voor een lichte vorm van incontinentie bestaat er incontinentiemateriaal in de vorm van inlegkruisjes. Wanneer je meer urine verliest, heb je wellicht incontinentiemateriaal in de vorm van een broekje nodig.

Nieuwsbrief 10/23 – 09/11/23

Samen sterk doorheen de winter

Met de dagen die alsmaar korter worden en de winter die in zicht is, is een goede immuniteit ontzettend belangrijk. Met een verlaagde immuniteit ben je immers vatbaarder voor vervelende en aanslepende winterkwaaltjes. Op tijd je immuniteit versterken is dus de boodschap maar hoe begin je hieraan?

Wij geven je enkele tips om de winter gezond door te komen:

  • Zorg voor een goede darmflora door middel van gezonde voeding. 80% van de afweermechanismen en gezonde bacteriën die je natuurlijke immuniteit bepalen, bevinden zich nl. in de darmen! Gezonde voeding is m.a.w. een hoofdrolspeler om je natuurlijke immuniteit in topvorm te houden. Denk hierbij aan natuurlijke voeding met veel plantaardige componenten (groenten, fruit, noten, ...), seafood (vis, schaal- en schelpdieren, wieren, ...), eieren en gevogelte.
  • Versterk je immuniteit d.m.v. voedingssupplementen. Supplementen kunnen je immuunsysteem bevorderen voor zover je voor immuniteitsvriendelijke vitamines, mineralen en anti-oxidanten kiest.
  • Beweeg! Zoek ondanks de koude de frisse buitenlucht op. Zodoende versterk je je immuniteit. Slaap daarnaast ook +/- 8 uur.

Zijn de examens al begonnen of moet je nog starten? Als je er alleen al aan denkt, voel je waarschijnlijk de spanning. Zoek je manieren om examenstress aan te pakken? Regelmatig studeren, gezonde voeding en een goede nachtrust zijn er al enkele. In dit artikel geven wij 8 handige tips die jou helpen om de examenstress te verminderen. 

Wat is examenstress?

Examenstress is de negatieve stress die je krijgt door de examens die je af moet leggen. Je lichaam ervaart stresssymptomen als hoofdpijn en buikpijn. Nog een negatief gevolg is slecht slapen. Hierdoor kan je moe en chagrijnig zijn. Ook spierstijfheid en huiduitslag kunnen hieruit voortkomen. De reden dat je lichaam zo heftig kan reageren is omdat het adrenaline aanmaakt op het moment dat je stress voelt. 

De 8 handige tips

  1. Serveer een ontbijt met trage suikers (volkorenbrood, havermout, fruit,..). Houd de maaltijden licht. Een zware maag remt de concentratie en vette voeding creëert loomheid. Voorzie ook lichte tussendoortjes zoals fruit, groenten en noten. Maak de maaltijden een moment om te ontspannen.
  2. Beperk de inname van cafeïne houdende dranken. Cafeïnevrije thee mag wel, je wordt hier rustig van. 
  3. Zorg voor een goed leerritme. 24 uur per dag studeren is zinloos. Je hersenen nemen op een gegeven moment geen nieuwe kennis meer op. Neem om het uur een welverdiende pauze. Ga een frisse neus halen, loop een blokje om of gun jezelf een korte meditatie sessie. 
  4. Zorg voor een goed slaapritme. Ga op tijd naar bed en probeer 8 uur te slapen. Goed slapen helpt je hersenen optimaal te laten werken. Je kan veel beter nadenken en onthouden als je uitgerust bent. 
  5. Diep ademhalen. Buikpijn, hartkloppingen en zelfs hyperventileren worden verminderd door goed te ademen. Door heel langzaam en bewust te ademen wordt je rustiger. Kalmte en zuurstof zijn goed voor je lichaam.
  6. Wees niet bang voor zenuwen. Als je zenuwen voelt, laat die dan komen. Het is ok om zenuwachtig te zijn. Voel ze in je lichaam en blijf rustig. Als je in paniek raakt, worden de zenuwen namelijk erger. Je merkt vanzelf dat de zenuwen over gaan, net zoals elke gedachte niet voor altijd blijft. 
  7. Vermijd prikkels. Hoe verleidelijk het soms ook is om 'maar even' op Facebook of Instagram te kijken, probeer je smartphone tijdens het studeren zo ver mogelijk weg te leggen. Een rustige omgeving zonder afleiding zorgt voor een betere concentratie. 
  8. Geef je concentratie een boost met voedingssupplementen. Zie je het studeren toch even niet meer zitten en kan je wel een mentale boost gebruiken? Denk er dan eens aan om een voedingssupplement toe te voegen aan je studieroutine. Deze gaan jouw concentratie en geheugen een oppepper geven. Zo kan jij er in een mum van tijd weer volop tegenaan gaan. Vraag hierover raad bij je apotheek.

Beloning

Gezonde spanning is goed en komt voor bij iedereen. Examenstress is niet prettig, maar is goed aan te pakken met bovenstaande tips. En als je voelt dat alles goed gaat, dan mag je jezelf uiteraard ook wel eens belonen. Neem wat chips of log heel even in op Facebook. Maar met mate.

Een eerste goede voornemen van dit jaar is stoppen met roken. Uw vrienden en familie hebben u ongetwijfeld ook al aangespoord om te stoppen en op uw sigarettenpakjes treft u allerlei waarschuwingsboodschappen aan. Maar het kan alleen lukken als u echt zelf wilt stoppen. Met advies van je apotheker kom je al een heel eind!

Er zijn duizenden redenen om te willen stoppen. Je apotheker kent je en is goed geplaatst om je te ondersteunen op de manier die je het best past: met nicotinevervangers (pleisters, kauwgom, zuigtabletten, een inhaler of een mondspray), praktische tips, Tabakstop, coaching en ondersteuning. Er bestaan ook geneesmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Praat erover met je arts of je apotheker. 

Het kan! 

Wist je dat de meerderheid van de rokers tussen 5 en 7 stoppogingen ondernemen vooraleer ze erin slagen om definitief te stoppen? Ongeacht leeftijd, gezondheidstoestand of het aantal (mislukte) pogingen: iedere roker kan stoppen! De voordelen zijn enorm; het is beter voor je gezondheid, je omgeving en je portemonnee. Weet wel dat een roker die op z'n eentje probeert te stoppen 95% kans heeft om te hervallen. Met begeleiding kan die kans om te slagen verdriedubbelen! Laat je dus begeleiden. 

Rookstopbeleiding

Wie in Vlaanderen woont, kan een jaarlijkse tegemoetkoming krijgen voor 4 uur individuele begeleiding of 12 uur begeleiding in groep. Zelf betaal je maar een beperkte bijdrage. Je moet dit wel doen bij een erkende tabakoloog. 

Liever telefonisch?

Dan is de telefoonlijn van de dienst Tabakstop (0800/111.000) iets voor jou. De professionele tabakologen van Tabakstop bieden een luisterend oor, informatie en tips over stoppen met roken. Ze kunnen je ook begeleiden via 6 telefonische gesprekken, gespreid over een periode van 3 maanden. Die begeleiding is gratis.

Nog enkele tips

  • Neem een duidelijk besluit
  • Kies een stopdag
  • Vertel mensen die u vaak ziet dat u bent gestopt
  • Leef van dag tot dag
  • Verzin andere dingen om te doen
  • Denk positief
  • Beloon uzelf af en toe met een cadeautje
  • Geloof in uzelf

Wachtdienst
templates/lees.php